Meghalt Szaúd-Arábia királya, Abdullah ibn Abdul-Aziz Al Szaúd - az uralkodó állítólag tüdőbetegség miatt részesült kezelésben, több hete volt lélegeztetőgépen, és a kórházban vesztette életét. A félhivatalos közlemény szerint Szálmán koronaherceg Szaúd-Arábia új királya. Abdullah az elmúlt évek során számos kórházi kezelésben részesült az Egyesült Államok területén, ahová Szálmán herceg rendszerint elkísérte.
Az uralkodó halálának bejelentése egyelőre a Szálmán médiabirodalmához tartozó állami TV-nek tudható be, haláláról ellentmondásos információk terjednek. Szaúd-Arábia destabilizálása azonban látható volt előre, tekintve, hogy a szaúdi elitnek egyre komolyabb veszteségeket jelentettek a mesterségesen leütött olajárak. Az Egyesült Államok a szaúdi király segítségével ütötte le az olaj világpiaci árát, Abdullah pedig együttműködött, mert az országban több az amerikai katona, mint a szaúdi. Az orosz költségvetés szénhidrogén-bevételeinek megtépázását célzó együttműködés nem állt érdekében az alacsonyabb kitermelésben és magasabb olajárakban érdekelt szaúdi elitnek. Emiatt a szaúdi sajtó az amerikai monopólium megtöréséről kezdett beszélni, ami be kell lássuk, nem volt egy életbiztosítás az uralkodó számára.
A készülő kiugrási kísérlet miatt hetekkel ezelőtt valószínűsíthető volt, hogy az USA Szaúd-Arábia destabilizálását is megkezdi. Az amerikaiak által korábban Jordániában kiképzett ISIS terrorszervezet ennek megfelelően a szaúdi határon is megkezdte működését.
Hídfő.net.ru | Szalman hercegSzálmán ibn Abdul-Aziz Al Szaúd, aki a királyt minden washingtoni útjára elkísérte
http://www.hidfo.net.ru/2015/01/23/meghalt-szaudi-kiraly




A manipulált energiapiac most még kétségesebb helyzetbe került

A világ legnagyobb olajexportáló országát most a csütörtök éjjel elhunyt, 91 éves Abdallah bin Abdel-Aziz testvére, a 79 éves Szalman bin Abdel-Aziz herceg követi a trónon. A helyzet azért sem megnyugtató, mert Szalman királynak nemrég agyvérzése volt és egyes híresztelések szerint Alzheimer-kóros. Megelőzve a trónöröklési krízist, az új király már ki is nevezte örökösét, Mukrin herceget.

Abdallah bin Abdel-Aziz

A most elhunyt király kedvelt volt reformjai miatt a liberális szaudiak körében. Egyik fő feladatának tartotta a munkanélküliség felszámolását és a fiatalok oktatását a szunnita államban. USA-barát politikája miatt elkötelezetten támogatta az al-Kaida és az Iszlám Állam elleni harcot. Uralkodása alatt azonban Szaúd-Arábia noha továbbra is ultrakonzervatív ország maradt, Abdallah nevéhez több - megfigyelők szerint nyugati szemmel óvatosnak tűnő, szaúdi mércével mérve viszont jelentősnek mondható - liberális reformkezdeményezés is fűződött.
2011-ben például ígéretet tett arra, hogy a nők is szavazati jogot kapnak a helyhatósági választásokon (az abszolút monarchiában csak helyhatósági voksolást szerveznek), jelöltethetik magukat különféle posztokra és bekerülhetnek a parlamentet helyettesítő Tanácskozó Gyűlésbe is. Abdallah uralkodása idején engedélyezték a nőknek, hogy - meglehetősen szigorú feltételek teljesülése esetén - autót vezessenek.
Az új uralkodó várhatóan követi az elődje által szabott irányvonalat: elemzők rámutattak arra, hogy koronahercegként Abdallah király nevében nyilatkozott az energiapolitikáról, így arra számítanak, hogy Szalman képes stabilan tartani az árakat. Sokkal fontosabb kérdés azonban, hogy mi lesz a sorsa Ali Al-Naimi olajminiszternek, aki 1995 óta tölti be a posztot, ám már Abdallah idején le akart mondani.
Szaud-Arábiát több OPEC tag is támadta azért, mert nem hajlandó csökkenteni a kőolaj kitermelését, de nem várható, hogy a szövetség változtat a 30 millió hordós naponkénti előállításon.
A brent kőolaj ára nem változott nagyon a hírre, 60 centet esett nyitáskor, de gyorsan visszaerősödött 49,80 dollárra.

Bakta Lóránt