A szíriai "ellenzéki kormány" január 22-én bejelentette, hogy 6 millió dollár támogatást kapott az Egyesült Államoktól, amit a "mérsékelt ellenzék által felszabadított" területeken olyan projektek megvalósítására fognak költeni, mint ételosztás, egyéb közszolgáltatások, és a helyi lázadók tanácstestületeinek támogatása.
Ez az "ellenzéki kormány" többnyire évtizedek óta nyugati országokban élő szír kettős állampolgárokból áll, akiket nyugati leköteleződésük miatt a nyugati országok kormánypozícióban akarnak tudni Szíriában, ezért hiteles ellenzéki csoportként kezelik őket.
Az önmagát belügyminiszternek mondó Ahmed Tohme szerint a pénzből legalább 1,6 millió dollárt a "helyi kormányoknak", vagyis a szakadár fegyveres csoportoknak fognak adni.
Hídfő.net.ru | Ahmed TohmeAhmed Tohme
Ezzel a magát "kormánynak" nevező szervezettel az USA Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége szerződést is kötött a kölcsönről és a pénzek elosztásáról. Ennek a kölcsönnek értelemszerűen feltételei is voltak. Mahmud Szoud, az amerikai támogatás elosztásáért felelős személy szerint az USA segítségének köszönhetően a következő két hónapban Latakia és Háma provinciák északi területeire akarnak kiterjeszkedni, azt követően újabb támogatást kapnak az amerikaiaktól.
Ez a bizonyos "ellenzéki kormány" a háború ideje alatt végig Törökország területén működött, a szíriai emberekkel nincs valós kapcsolatuk, és életük nagy részét is nyugati országokban töltötték.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/23/az-usa-ujabb-6-millio-dollart-adott-sziriai-felforgatoknak