A kormány, miközben hangzatosan "átvállalta" a települések tartozásait, ennek fejében olyan mértékben csökkentette a forrásaikat is, mintha egy családtól nemcsak az adósságát, de egyúttal a fizetését is elvette volna. Továbbá Fideszes kommunikációs trükknek minősülhet, hogy "átvállaltak" korábban önkormányzati feladatokat: elvették az iskoláikat, hivataluk egy részét - de jóval több támogatást is, mint amennyibe ezek kerültek. Magyarországon a 3200-ból 2900 önkormányzatnak egyáltalán nincs szabadon elkölthető pénze, tehát számukra egyszerűen értelmezhetetlen a "demokrácia" egyik alapszabálya, mely szerint az önkormányzatok "közjavaikkal maguk gazdálkodnak". Milyen célokat tud kitűzni, milyen fejlesztésekbe foghat egy település nulla forint nulla fillérből?!
Az is kommunikációs trükknek értékelendő, hogy a kormány azt mondja az önkormányzatoknak, hogy

„ezentúl ti gondoskodtok a szegényeitekről - és ha nincs miből, cserében fölajánljuk,
hogy annyi és olyan adót vettek ki a lakosságra, amilyet csak akartok”…

A labdát - a már nagyon is ismerős csellel - egyszerűen átdobta az önkormányzatok térfelére. Ezt tették akkor is, amikor azt mondták Fideszék:
- nem a lakosságot adóztatjuk, hanem a multikat, a bankokat, a telekommunikációs cégeket, miközben mindenki tudja, hogy ezek a túladóztatások a végén a mi - az egyes emberek, családok - pénztárcáját apasztják más jogcímek alapján.
A kormány a munkanélküliségi adatokkal - főképpen a beépített közmunkaprogrammal - bűvészkedik, de mindenki tudja, hogy a közmunkásokkal megszépített statisztika csupán a reménytelenség elfedésére szolgál.  Ahogy mondani szokták: az éhen haláshoz sok, a megélhetéshez kevés az a jövedelem, amiből erre futhatja és nem utolsó sorban ezzel nincs is megoldva semmi csak elodázva az egyre súlyosbodó elszegényedési probléma. Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a válság óta tartósan eleve "csak" 11% (kb.500ezer fő - 4,5millió munkaképes van Magyarországon) volt a munkanélküliség a valóságban hazánkban? Ami most 4%-ra (kb.180ezer fő) csökkent a nagyszerű állampárti akciótervek alatt? Akkor miért is kellett volna még 2010-ben egy millió munkahelyet teremteni? Mennyien hagyták maguk mögött az országot? Mekkora a feketemunka aránya itthon? És még sorolhatnánk...
Számoljatok és gondolkozzatok!


Bíró Dalma