2015. január 23., péntek

Törökország csatlakozik az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz

A Hürriyet török napilap szerint ugyan Törökország még nem adta be csatlakozási kérelmét az Eurázsiai Unióhoz, az alapító tagállamok vezetőivel már folyamatban vannak az előzetes tárgyalások a csatlakozás kérdéséről. Oroszország, Belorusszia és Kirgizisztán nagykövetei Ankarában megvitatták a török csatlakozás kérdését, majd egy közös sajtótájékoztatót tartottak, amin kinyilvánították, hogy az EAU üdvözli Törökország csatlakozási szándékát.
Hídfő.net.ru | Törökország EAU csatlakozás
Belorusszia törökországi nagykövete, Andrej Savinik szerint az EAU egyik első lépése a közös olaj- és gázpiac kialakítása. Törökország az úgynevezett "Török Áramlatról" kötött megállapodással a gyakorlatban már az eurázsiai integrációt kezdte meg.
Ankarában november végén összeült egy orosz-török kormányközi bizottság, ahol megállapodtak a Kék Áramlaton szállított földgázmennyiség sokszorosára növeléséről, valamint arról, hogy Törökország és Oroszország a kétoldalú kapcsolatokban átáll a nemzeti valuta használatára, vagyis megkezdik a dollár és euró kiszorítását. Az európai sajtó a dollárra és euróra vonatkozó részletek miatt hallgatott a történtekről, így hatalmas megdöbbenést okozott, amikor a megállapodást követően Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország kivonul a Déli Áramlat projektből, ehelyett Törökországon keresztül fognak Európába gázt szállítani.
Az Európai Unió hetekig nem tudott mit kezdeni a kialakult helyzettel. A nyugati vezetők nem vették komolyan se az orosz államfő, se az energetikai miniszter, se a Gazprom vezérigazgató szavait a Déli Áramlat leállítására vonatkozóan. Ezzel egyidejűleg Törökországba küldték az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy meggyőzze a török államfőt arról, az új együttműködés helyett inkább fordítson hátat Moszkvának. Ez láthatóan nem sikerült, mivel Törökország megkezdte a gazdasági integrációt az Eurázsiai Gazdasági Unióba, az új energetikai együttműköddések már a csatlakozási folyamat előszobáját jelentik.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/23/torokorszag-csatlakozik-az-eurazsiai-uniohoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése