2015. január 14., szerda

Liberman antiszemita szájhősnek nevezte Erdogant

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter antiszemita szájhősnek nevezte Recep Tayyip Erdogan török elnököt szerdán Jeruzsálemben az izraeli nagyköveti értekezleten, és kijelentette, hogy az európai vezetők gyáva módon nem szembesítik ezzel a török politikust.
"A civilizált, politikailag korrekt Európa hallgatása egy olyan antiszemita szájhős szomszéddal és bandájával szemben, mint Erdogan, az 1930-as évekre emlékeztet bennünket" - mondta a külügyminiszter arra az üldöztetésre utalva, amelyet a zsidók szenvedtek el a náci Németországban. "Egyértelműen ki kell mondanunk az igazságot" - tette hozzá Liberman, aki a jobboldali Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) párt vezetője.

Erdogan már miniszterelnökként is rendszeresen hevesen bírálta az izraeli vezetést a palesztinokkal szembeni politikája miatt, és azóta, hogy tavaly államfővé választották, ez folytatódik. Izrael és Törökország viszonya közel öt évvel ezelőtt romlott meg jelentősen, amikor egy izraeli kommandó megszállt és lefoglalt egy török hajót, amely az izraeli tiltás ellenére segélyt szállított a blokád sújtotta Gázai övezetbe. Az akcióban a katonák megöltek kilenc török állampolgárt, miután ők ellenálltak.

A külügyminiszter bírálta az európai vezetők reakcióit a múlt heti párizsi iszlamista terrortámadásokra, azt állítván, hogy nem tulajdonítanak elég nagy jelentőséget a 17 ember halálát okozó merényletek antiszemita jellegének. (A kóser élelmiszerüzletben elkövetett támadásban ugyanis négy francia zsidó is meghalt.) "A világban és Európában a viták legnagyobb része a szólásszabadságról, a szélsőségességről és az iszlámgyűlöletről szólt, a támadások antiszemita jellegét alig említették, ami kifejezetten súlyos" - mondta.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök mintegy ötven ország állam- és kormányfőjével együtt vasárnap a francia fővárosban részt vett a terrorizmus elleni tömegfelvonuláson, késő este pedig a párizsi nagyzsinagógában méltatatta a francia vezetőket az antiszemitizmussal és terrorizmussal szembeni szilárd kiállásukért, és köszönetet mondott egy muszlim férfinak, aki több zsidónak megmentette az életét a párizsi kóser boltban történt túszejtés idején.
MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése