Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, Magyarország valóban arra törekszik, hogy Oroszország több gázt tároljon a magyarországi nagykapacitású gáztározókban, hogy így fokozzuk az országban az ellátás biztonságát. A külügyminiszter szerint Magyarország számít az Európai Unió pénzeszközeire, tehát az ellátás biztonságát - egy esetleges orosz üzlet keretén belül - uniós forrásokból fogjuk szavatolni.
Hazánk gázellátása fokozott függésben van olyan országoktól, melyek jelenleg a nyugati és keleti hatalmak ütközőzónájában vannak, így a magyar gázellátást közvetlen fenyegeti ezen országok - pl. Ukrajna és Törökország - politikai stabilitásának megbomlása, ami szükségessé teszi a hazai és térségi tartalékok magasabb szintű kihasználását. A külügyminiszter szerint a Déli Áramlat helyett egyelőre nem született a projektet teljes mértékben behelyettesítő megállapodás, de ha lesz is ilyen, azt az Európai Unió forrásaiból fogjuk fedezni.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyar kormány még mindig a nagyhatalmi puccsal eltávolított Azarov-kormány mintáját követi; fokozni akarja az Oroszországgal folytatott együttműködést, de egyben arra is törekszik, hogy az Európai Unió felé is érvényben maradjon egy lehetőleg igen szoros függés. Ha egy orosz gázüzletet brüsszeli hitelből fedez a kormány, az azt jelentené, hogy a keleti nyitás mellett anyagi leköteleződést vállal a nyugat felé abból a célból, hogy csökkenjen a kormányra nehezedő politikai nyomás.
Ez pontosan az a minta, amit a mára bukott Azarov-kormány is követett. A kormány ugyan meghirdette a két lábon állás politikáját, de valójában csak egy lábon lehet állni, és egy ország vagy a saját lábán áll, vagy kis országként más lábán áll, de sohasem két lábon, mert annak pontosan az a vége, amit az ütközőzónában lévő országok is tapasztalnak; előbb-utóbb egyik nagyhatalom megelégeli a kettős játszmát, és elmozdítja a kormányt a hatalomból.
Szijjártó Péter kinevezését követően Washingtonba látogatott, ahol John Kerry egy alacsonyabb rangú személyt küldött maga helyett a külügyminiszter fogadására, amivel az amerikai külügy kifejezte, hogy nem fogadja el a magyar külügyminiszter személyét. A diplomáciában igen szokatlan lekezelést megelőzően a hazai liberális sajtó aktív lejárató kampányt kezdett a külügyminiszter személye ellen, ami felveti annak gyanúját, hogy a hazai liberális sajtó esetenként kiszolgálja az amerikai külügy törekvéseit, tehát a nagyobb liberális sajtóorgánumok külföldi ügynökként működnek Magyarországon.
Az Egyesült Államok a közeljövőben nettó gázexportőrré válik, és érdekében áll az európai gázpiac fölött teljes monopólium kiépítése. Az amerikaiak emiatt nem fogadnak el Kelet-Európában egyetlen olyan kormányt sem, amely Oroszországgal akar kiépíteni szorosabb üzleti kapcsolatokat. A magyar külügy tevékenységével annyi problémája van az amerikaiaknak, hogy Magyarország nem az Atlanti-óceán túloldaláról akar gázt venni, hanem politikai kockázatok miatt a lehető legkevesebb közbeiktatott országon át.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/14/azarov-nyomaban-fokozzuk-az-ellatas-biztonsagat