Oroszország és Kína közösen épít fel egy új hitelminősítő intézetet, az Univerzális Hitelminősítő Csoportot, ami a nagy nyugati hitelminősítők - Moody's, S&P és Fitch - riválisaként fog működni.
A RusRating igazgatója, Alekszandr Ovcsinnikov szerint az intézet felállítása mostanra végső fázisába ért, és jövő év elején megkezdi működését. Az új intézet magalapítását azt követően hozták nyilvánosságra, hogy a Fitch és az S&P leminősítette és bóvli kategóriába sorolta Oroszországot, a nyugati befolyási övezetből kicsúszó Törökországgal és Indiával együtt. Mindez láthatóvá tette, hogy a nyugati hitelminősítő intézetek szakmaiságát a politikai elkötelezettség torzítja, és az általuk bejelentett leminősítések független országok elleni gazdasági offenzívákat jelentenek.
Ha a nyugati hatalmak rontani akarják egy ország gazdasági helyzetét, a nagy hitelminősítő intézetek leminősítik a célpont országot, hogy ezzel elzavarják a befektetőket és tőkekiáramlást idézzenek elő az általuk kiszemelt gazdaságban. Mivel a befektetők valós, szakmai alapú ajánlásnak tekintik a hitelminősítő intézetek értékeléseit, ez a módszer máig működik, és a reflexivitás alapján a hitelminősítők munkájának is szakmai visszaigazolást ad, hiszen a célpont országokban a tőkekivonás tényleg rontja a gazdasági helyzetet és a leminősített országok valóban rosszabb befektetési környezetté válnak. Az Univerzális Hitelminősítő Csoport megalapítása a multipolaritás jegyében történik, és ezt a káros folyamatot fogja ellensúlyozni.
Hídfő.net.ru | Univerzális Hitelminősítő Csoport
Az intézet központja Hongkongban lesz, és igen hamar a figyelem középpontjába kerül majd, tekintve, hogy mostanra a szakértők sem tudják teljesen komolyan venni a nyugati hitelminősítők értékeléseit. A nyugati hitelminősítők természetesen mindig a legmagasabb kategóriákba sorolva tartják az amerikai gazdaságot, és ez nem volt másként a 2008-as válság előtt sem, amit nem jeleztek előre, és ezzel megbízhatatlanná váltak a komolyabb nemzetközi befektetők számára. A nyugati hitelminősítő intézetek általában azokat az országokat sorolják bóvli kategóriába, amelyek az amerikai gazdasági gyarmatosítás célpontjai, vagy kicsúsznának az amerikai befolyási övezetből, és így az USA arra törekszik, hogy csökkentse a kérdéses ország gazdasági mozgásterét.
Az Univerzális Hitelminősítő Csoport megalapítása és lokális működésének kezdete 2013 júniusa, amikor a kínai Dagon és az orosz RusRating megállapodást kötött az új hitelminősítő létrehozásáról. Jelenleg a térségi akkreditáció zajlik, az intézet jövőre válhat a nyugat politikai eszközeként működő hitelminősítők globális konkurenciájává.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/14/kina-es-oroszorszag-egyutt-epit-hitelminosito-intezetet