Japán az eddigi legnagyobb védelmi költségvetést fogadta el a Kínával kiújuló területi viták miatt, - Shinzo Abe kormánya nagy mértékben fokozza a felderítésre kiadott összeget és számos új haditechnikai eszközt vásárolnak az Egyesült Államoktól.
Tokió 2016 márciusáig mintegy 41, 97 milliárd dollárnyi összeget fordít védelmi kiadásokra. Az új költségvetés magába foglalja 20 Kawasaki P-1 légtérellenőrző repülőgép vételét, több mint 2,94 milliárd dollár értékben. Emellett vásárolnak öt V-22 "Osprey" helikopter-repülőgép hibridet, és beszereznek hat F-35A lopakodó vadászrepülőgépet. A minisztérium ezen felül tervezi öt éves periódusban egy Global Hawk drón flotta felállítását is.
Kína és Japán egyaránt magáénak vall egy lakatlan szigetcsoportot a Dél-kínai-tengeren, ennek következményeként mindkét ország fokozza katonai tevékenységét a régióban és éles fegyverkezési verseny kezdődött. Tavaly év végén egy japán közvélemény-kutatás kimutatta, hogy az ország minden második állampolgára szerint elkerülhetetlen a katonai konfliktus Kínával, mindössze annyi a kérdés, hogy ez a következő évben történik meg, vagy a távolabbi jövőben. Eközben a fegyverkezési verseny szításával az amerikai fegyvergyártó cégek járnak jól, a Northrop Grumman közvetlen profitra tesz szert a konfliktus szításából.
Hídfő.net.ru | Global HawkGlobal Hawk - Northrop Grumman gyártmány
http://www.hidfo.net.ru/2015/01/14/japan-rekord-osszegu-vedelmi-koltsegvetest-fogadott-el