2015. január 14., szerda

Franciaország hivatalos magyarázatot kell adjon a szerződésszegésre (Felesleges kérni a kétszínűektől, ha Párizst lerombolnák, akkor is késő lenne megállítani a megtervezettet)

Oroszország felszólította a francia védelmi minisztériumot, hogy adjon hivatalos magyarázatot a Misztral-szerződés feltételei nem-teljesítésének okára. A Szövetségi Haditechnikai Együttműködések Hivatala arra kéri a francia védelmi minisztérium külföldi fegyverexportért felelős ügynökségét, hogy hivatalosan indokolja meg a szerződésszegés okát. Az orosz hivatal magyarázata szerint Oroszország nem tekinti viszonyítási alapnak egy politikus szóbeli nyilatkozatát, akkor sem, ha egy államfő teszi azt (Francois Hollande mindenféle politikai magyarázattal indokolta a szerződésszegést). A Szövetségi Haditechnikai Együttműködések Hivatalának képviselője szerint Franciaországnak van ideje hivatalosan megindokolni a szerződésszegést, ameddig döntés nem születik arról, hogy várjanak még a francia félre, vagy bíróság elé tárják az ügyet.
Hídfő.net.ru | Misztral
Az 1,2 milliárd dollár értékű szerződést a francia DCNS és az orosz Roszoboronexport vállalatok írták alá 2011-ben, és ez lett volna az eddigi legnagyobb haditechnikai együttműködés a két ország közt. Franciaország az első Misztral típusú helikopter-hordozó hajót, a Vlagyivosztokot 2014 novemberében kellett volna átadja a megrendelőnek, amit az Egyesült Államok politikai nyomására nem tett meg. Francois Hollande az ukrán helyzettel indokolta a szerződésszegést egy szóbeli nyilatkozatban, amit - mint az orosz fél is rámutatott - nem lehet viszonyítási alapnak tekinteni, különösen nem egy érvényben lévő államközi szerződés kapcsán.
A francia kormány amiatt halasztotta el az első hajó átadását, mert az Egyesült Államok utasította a NATO főtitkárát, Jens Stoltenberget, hogy tegyen hivatalos ajánlatot Franciaországnak a hajók felvásárlására vonatkozóan, amit a főtitkár meg is tett. Az USA politikai nyomására a francia kormány ugyan nem mer egyértelmű nemet mondani a megrendelőnek, de az átadást elhalasztották, és további időhúzásra törekszenek.
A francia kormányt vélhetően azzal a magyarázattal látták el a hajókat felvásárolni akaró amerikaiak, hogy mostanra Oroszországban bekövetkezik valamiféle gazdasági összeomlás, és politikai pozíciói is gyengülnek, így Párizs megteheti, hogy nem tartja be a szerződés feltételeit. Ez az összeomlás azonban nem következett be. Egy finn közgazdász, Jon Hellevig nemrég kifejtette, hogy az amerikai kormány döntéshozói torz képpel rendelkeznek az orosz gazdaságról, és az Obama-adminisztráció vélhetően dezinformációk alapján hoz döntéseket az Oroszország ellen irányuló gazdasági nyomásgyakorlásról.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/14/franciaorszag-hivatalos-magyarazatot-kell-adjon-szerzodesszegesre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése