Szergej Markov, az Orosz Közkamara politikai elemzője szerint Kijevnek három igen nyomós indoka van arra, hogy éppen most kezdte újra a Donbassz régió ágyúzását, és nem várt tavaszig az offenzíva kiújításával.
Hídfő.net.ru | Szergej Markov
Markov szerint Kijev mesterségesen humanitárius katasztrófát akar fenntartani a Donbassz régióban, ami idáig is az orosz lakosság egy részének elmenekülését okozta, és ez a tendencia továbbra is folytatódik, vagyis az ukrán kormány etnikai tisztogatást folytat. Kijev emellett arra törekszik, hogy megmutassa Oroszországnak, a Donbassz régió támogatására rengeteg pénzt kell majd költenie, mert a civil infrastruktúrát is újjá kell építeni a helyzet rendezését követően. A kormány harmadik oka a háború azonnali folytatására pedig az, hogy Asztanában kezdődik a rendezésről a tárgyalássorozat. Kijev ezzel az agresszív módszerrel készül a tárgyalássorozatra, ahol elsődleges célja lesz, hogy megpróbálja elrettenteni Moszkvát az elszakadó köztársaságok támogatásától.
Ez a barbár támadás rámutat, hogy a Nyugat nem akar semmiféle kompromisszumot elérni az Asztanában tartott találkozón, és elsősorban arra akarja rávenni Moszkvát, hogy az anyagi költségek növekedése miatt elálljon a függetlenedő területek támogatásától. A Donbassz régió elleni tüzérségi támadások január 11-én kezdődtek újra, azon a napon, amikor Petro Porosenko ukrán államfő Párizsban részt vett a terrorellenes felvonuláson (amin a fentiek miatt nem sok keresnivalója volt) és megbeszéléseket folytatott a nyugati vezetőkkel. Emiatt az is egyértelmű, hogy a kijevi kormány nem önállóan cselekszik, hanem a nyugati vezetők utasítására ágyúzzák szét a lakott településeket.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/14/kijevnek-harom-oka-van-haboru-azonnali-folytatasara