Észak-Korea ajánlatot tett az Egyesült Államoknak, hogy kezdjenek közvetlen tárgyalásokat, és Pyongyang készen áll az atomfegyvertesztek felfüggesztésére, ha az USA lemondja a Dél-Koreával folytatott idei hadgyakorlatát. Észak-Korea ENSZ-követe a múlt hét folyamán ismételten hangsúlyozta, hogy amennyiben az USA készen áll egy megállapodásra, még idén jelentős eredmények lennének elérhetőek a Koreai-félszigeten. Az amerikai kormány a hétvégén azonban visszautasította az ajánlatot, mondván, hogy a "párbeszédre" készen állnak, de a hadgyakorlatokból nem vonulnak ki.
Az Egyesült Államok közel 30 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában, és minden évben közös hadgyakorlatot tart Korea elnyugatosított felével. Észak-Korea számára az atomprogram kulcsfontosságú, mert egyedül ez garantálja, hogy nem válik az amerikai gyarmatosítás áldozatává.
Hídfő.net.ru | Észak-Korea atomfegyver
Pyongyang a hadgyakorlatokat inváziós előkészületnek nyilvánítja, és mostanra jelentős eredményeket ért el atomprogramjában és ballisztikus rakétákkal folytatott tesztek során, ami lehetővé teszi, hogy fenyegetés esetén atomcsapást mérjen az Egyesült Államok területére. Dél-Korea védelmi minisztériuma hetekkel ezelőtt megerősítette ezeket az információkat.
Észak- és Dél-Korea gyakorlatilag a mai napig háborúban áll, mivel az 1950-53-as koreai háború nem békeegyezménnyel, hanem tűzszüneti megállapodással ért véget. Az USA Dél-Koreával folytatott hadgyakorlatai közvetlen fenyegetést jelentenek Észak-Korea számára, így az atomfegyver-program kulcsfontosságú az országnak, hogy garantálja saját függetlenségét - felfüggesztésére csak abban az esetben vannak kilátások, ha a fegyverkezési program folytatását megkövetelő fenyegetettség is megszűnik.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/14/az-amerikaiak-nem-targyalnak-eszak-koreaval-fegyverkezes-leallitasarol