Kelet-Közép-Európában Magyarországon a legalacsonyabb a foglalkoztatottság az Eurostat adatai alapján, de itt a leggyorsabb a javulás is. A munkanélküliséget tekintve a középmezőnyben vagyunk, és túl sok a tartós munkanélküli is.

Az Eurostat legfrissebb éves adatsorai alapján tavaly a Kelet-Közép-Európai államok közül Magyarországon volt a legalacsonyabb a foglalkoztatottság. A legkedvezőbb helyzetben Ausztria volt, amelyet Csehország követett. Csak ez a két ország tudott 70 százalék feletti foglalkoztatottságot felmutatni, a többi állam messze leszakadt a vezető párostól.
Magyarország a foglalkoztatottságot tekintve utolsó a sorban, 62,3%-os adatával, ám az elmúlt öt évben mi tudtuk legdinamikusabban bővíteni a foglalkoztatottságot.
Míg Magyarország a javuló adatokkal tűnik ki, addig szembetűnő, a korábbi éltanuló, Szlovénia mélyrepülése. Az elmúlt öt évben közel öt százalékponttal csökkent a foglalkoztatottság, ami az egész térségben messze a legrosszabb adat – írja a dolgozni.com.
Minimálbérek: Szlovénia kimagasló, a többiek csak “kullognak” mögötte

A minimálbérek alakulását tekintve az Eurostat adatai jól mutatják, hogy a szlovéniai éves minimálbér reálértéken számítva kiugrónak tekinthető a térség országai között. A legalacsonyabb minimálbérrel Románia rendelkezik a vizsgált országok közül, míg Magyarország a középmezőnyben foglal helyet.
A magyar, szlovák és a cseh minimálbér megközelítőleg egy szinten mozog, míg Ausztriára nem közöl adatokat az Eurostat.
Dinamikáját tekintve Szlovéniában és kisebb mértékben Lengyelországban valamint Magyarországon figyelhető meg növekedés, míg a többi államnál inkább stagnálás tapasztalható az elmúlt öt esztendőben.
Tartós munkanélküliség: romlott a helyzet
A válság hatására az elmúlt öt esztendőben mindenütt romlott a tartós munkanélküliség aránya az OECD adatai alapján. Szlovéniában például duplájára emelkedett azok száma, akik egy évnél is tovább vannak munka nélkül, de jelentős volt a romlás Szlovákiában is.
Magyarország e tekintetben kedvező helyzetben van, Ausztriát leszámítva itt növekedett legkisebb mértékben a tartós munkanélküliek aránya, ám ehhez a jó eredményhez az is kellett, hogy már a válság elején igen rossz adatokkal rendelkeztünk. A pillanatnyi helyzetet tekintve a tartós munkanélküliség szempontjából jelenleg a középmezőnyben helyezkedünk el a kelet-közép-európai országok sorában.
(ma.hu)