Mert már rég nem lesz elég visszavonni az internetadót; a vasárnap délutáni demonstráció és esti következményei sikeresen összekapcsoltak minden olyan vádat, amit az Orbán-kormány szemére vetettek bel- és külföldön az elmúlt hónapokban.
„A legnagyobb őrültség, amit Orbán Viktor ebben a helyzetben elkövethet – ez persze nem jelenti azt, hogy nem fogja elkövetni –, az egy újabb békemenetelés. E meneteknek s százszorosan kompromittált szervezőiknek itthoni hitele nincs és nem is volt soha; bevallottan külföldnek szólt a demonstráció 2011-ben és azt követően is, bemutatandó: Orbánnak még van bőven tartaléka. Bár ez még most is igaz, a vasárnapi tüntetés volumene és hangulata azt jelzi: szerveződik a békemenettel szemben egy ugyanolyan jelentékeny ellenerő, s csak idő és alkalom, no meg maximális kormányzati felelőtlenség kell, hogy potenciális polgárháborús helyzet alakuljon ki, annak mindennemű tényleges következményével. Létezzék ez a lehetőség akárcsak virtuálisan is, a helyzet kialakulásáért a világ egyedül Orbánt teszi majd felelőssé, s ez – állapítsuk meg halkan – egészen más fogadtatás, mint volt a 2011-es békemeneté.
A helyzet nem csak a tavalyi Majdant idézi, de némileg 1989-et is: akkor Mark Palmer nagykövet volt jelen a tüntetéseken, ma André Goodfriend ügyvivő. Mindkettő megfigyelőként, elvégre ez a dolguk, és mindketten egyáltalán nem rejtett antipátiával aziránt, ami az országban zajlik. Ráadásul egyikük sem csak magánszenvedélyének hódolt azzal, hogy a tüntetéseken megjelent, hanem kormánya nagyon átgondolt politikájának adva hangot. Akárcsak Victoria Nuland helyettes államtitkár tavaly a Majdanon, vagy McCain szenátor és Sikorsi akkori lengyel külügyminiszter.”
(mandiner)
Bal-Rad komm: A tragikus az, hogy Orbán Viktor teljesen elveszítette realitásérzékét! Vagy lebénult a riadalomtól! Mindkettőre komoly esély van.
Az, hogy a tüntetések betiltását tervezi a Fidesz/kormány – az a lehető legrosszabb orvosság a baj kezelésére! Egyenesen felér egy hatalmas adag ciánnal! Mert az öngyilkosság!
De az a kormány bénultsága is! A Fidesz most lázasan deszkázza befelé a Lendvai – utcai palota ablakait! Holott még a kerítést is “le kéne inkább bontani” ilyen helyzetben!
Orbán lecserélését az USA és az EU elhatározta! A kivitelezési folyamat megkezdődött! Pontosan úgy, mint Kijevben! Ha pedig Orbán nem lép, hamarosan összeáll a parlamenti többség az elkergetésére!