Bár továbbra is azt gondolja, hogy a gépek egészen a Marsig repíthetnek bennünket és az autók átveszik tőlünk a kormányt, Elon Musk továbbra is aggódik a mesterséges intelligenciában rejlő sötét lehetőségek miatt.
Elon Musk, a Tesla elektromos autók, illetve a polgári űrrepülés úttörőjeként ismert SpaceX alapítója az MIT repüléstudományi és asztronautikai tanszékén rendezett konferencián elhangzott kérdésre válaszolva elmondta, hogy szerinte a mesterséges intelligencia az emberiségre leselkedő legnagyobb veszély és a technológiában rejlő sötét lehetőségek továbbra is komoly aggodalommal töltik el.


A mesterséges intelligenciával a démont idézzük meg. Biztos mindenki hallott már azokról az emberekről, akik jönnek a pentagrammával és a szenteltvízzel, biztosra véve, hogy majd irányítani tudják a démont, de mégse sikerült nekik.”
Must nyilatkozatainak rendszeres eleme ez a figyelmeztetés és úgy tűnik, hogy a veszélyt egyre komolyabbnak gondolja.
Júniusban a „Terminátor” franchise-ra figyelmeztetett, kihangsúlyozva, hogy kizárólag azért vannak befektetései a mesterséges intelligencia fejlesztésére összpontosító cégekben, hogy rajtuk tarthassa a szemét.
Augusztusban egy Twitter kommentben azt írta, hogy a mesterséges intelligencián alapuló, tehát önálló tanulásra és gondolkodásra képes rendszerek, veszélyesebbek az atomfegyvereknél.
Néhány héttel ezelőtt félig viccelődve azt mondta, hogy például a spamek kiküszöbölésére fejlesztett rendszerek egy napon akár úgy dönthetnek, hogy ennek legjobb módja, ha kiküszöbölik az embert.
Musk szerint az ilyen „lények” miatt kell a legkevésbé aggódnunk (Far Cry 3 videó részlet)
Musk szerint az ilyen „lények” miatt kell a legkevésbé aggódnunk (Far Cry 3 videó részlet)
Azonban az MIT által rendezett konferencia volt az első alkalom, hogy Must új szintre emelte retorikáját, talán a héten a világra szabaduló Halloween jelmezek által indíttatva, természetfeletti lényekhez, a démonokhoz hasonlítva a mesterséges intelligenciát.
Egy technológiai mogultól nem várt módon Must azt javasolja, hogy az egyik gonosz ellen egy másikkal harcoljuk, mégpedig állami szabályozások formájában.
„Én úgy látom, hogy jelenleg a [mesterséges intelligencia] az emberiségre leselkedő legnagyobb egzisztenciális veszély. Úgy érzem, szükség lenne valamiféle nemzetközi szintű szabályozásra, nehogy valami butaságot kövessünk el.”
Ki tudja micsoda pokol szabadulna ránk, ha történetesen egy önállóan gondolkodó gép hozzájut egy Ouija táblához?
Érdekes módon ezúttal a magyar index.hu is a veszélyre helyezte a hangsúlyt a témában:
A techcégek többsége nem ilyen óvatos. A Google és a Facebook, csak hogy a legismertebbeket említsük, mind saját megoldáson dolgoznak. A Google idén januárban vásárolta fel a DeepMind nevű, brit fejlesztőcsapatot, 500 millió dollárért. A Demis Hassabis által alapított cég az emberi agy memóriaképzési folyamatait kutatta.
Van más tudós is, aki szerint nem feltétlenül jó ötlet a gondolkodó gépek megteremtése: Stephen Hawking szerint ugyan a mesterséges intelligencia az emberiség legnagyobb találmánya lehetne, valószínűleg az utolsó is lesz egyben.
Forrás: cnet.com