Korábban a Politico magazin publikált egy cikket, miszerint Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy saját fülével hallotta, amint Vlagyimir Putyin felajánlotta a lengyel miniszterelnöknek, hogy "osszák fel" Ukrajnát egymás közt.
Úgy tűnik, az orosz hatóságok most megtalálták az ellenszert arra, hogy a nyugati média előszeretettel dob be ehhez hasonló ügyeket a köztudatba. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija újságnak adott interjúban kifejtette, hogy a nyugati politikusok eltorzított információkat adnak ki orosz kollégáikkal folytatott beszélgetéseikről.
Az egyik ilyen eset volt, hogy a közelmúltban egy lengyel napilap bedobta a köztudatba; Vlagyimir Putyin fel akarja darabolni Ukrajnát, és erre nyílt ajánlatot tett a lengyel miniszterelnöknek. Az orosz elnök szóvivője valótlannak nevezte ezeket az értesüléseket, később pedig Sikorski is visszakozott, mondván, hogy "félreértelmezték" az általa mondottakat. Lavrov kifejtette, nincsenek kétségei afelől, hogy a nyugati média igen alaposan irányítás alatt tartja az oroszellenes érzelmek felkorbácsolását.
Hídfő.net | Szergej Lavrov
A külügyminiszter elmondása szerint az európai diplomácia mostanra bármiféle etikai norma vagy szabály nélkül működik, és szándékosan szítja az ellenséges hangulatot Oroszország ellen. Azonban azt is kihangsúlyozta, hogy még ha nem is lenne ukrán válság, akkor is etikátlannak számítana olyan állításokat nyilvánosságra hozni, hogy az egyes partnerek mit mondtak, legyenek akár valósak, akár valótlanok ezek az állítások.
A külügyminiszter hivatkozott egy korábbi esetre, ami megfeleltethető a jelenleg zajló lengyel botránynak. Korábban Jose Manuel Barroso kijelentette egy EU csúcstalálkozón, hogy Putyin azt mondta neki, két héten belül elfoglalhatja Kijevet. Akkor Vlagyimir Csizov, Oroszország EU-küldötte kijelentette, hogy Moszkva készen áll nyilvánosságra hozni a teljes telefonbeszélgetést, a félreértések tisztázására. Ennek hatására Barroso kihátrált a botrányból; azt mondta, hogy az által mondottakat "kiragadták a kontextusból", és ő lezártnak tekinti az ügyet.
"Úgy tűnik, megtaláltuk az ellenszert - az ilyen kiszivárogtatásos esetekben azonnal kijelentjük, hogy készen állunk nyilvánosságra hozni a teljes beszélgetést, ahogy Barroso esetében és számos más esetben is jeleztük. Nekünk nincs rejtegetnivalónk. Vannak ugyan bizalmi dolgok, de ezek nem olyan témák, melyek belügyekbe beavatkoznának. Így a következő alkalommal ennek megfelelően kezeljük a kérdést."


http://www.hidfo.net/2014/10/28/lavrov-orvossag-nyugat-hazugsagaira