2014. október 28., kedd

Elhagyhatja Székelyföldet a román hadsereg

Nem az osztrák-magyar hadseregnek akarja átjátszani a lőteret, hanem közösségi gondokat szeretne orvosolni, mutatott rá Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester válaszul a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok Civil Fórumának nyílt levelére, amelyben azt kérik kormányfőtől, ne adja át a lőteret az önkormányzatnak.

A civil fórum szerint a magyar szélsőségesek ki akarják kergetni Sepsiszentgyörgyről a román hadsereget. Szerintük a három megye románsága számára a sepsiszentgyörgyi terület nem csak egy lőtér, hanem annak szimbóluma, hogy az állam a hadsereg révén jelen van a térségben. A románok fóruma szerint ezt a jelenlétet erősíteni is kellene a „szeparatizmusra hajlamos” térségben.

Válaszul keddi sajtótájékoztatóján Antal Árpád kifejtette: reméli az Európai Unióban ma már senki nem gondolja komolyan, hogy a román hadsereg tankjai fogják szétlőni az autonómiáért tüntetőket. A sepsiszentgyörgyi elöljáró emlékeztetett, hogy tíz évvel ezelőtt Románia katonai kérdésekben delegálta szuverenitását a NATO-nak, megszűnt a sorkatonaság, és sok katonai létesítmény kiürült.

Az elmúlt tíz esztendőben az ország 37 megyéjében több száz ingatlant adtak át az önkormányzatoknak, hogy azok munkahelyeket teremtsenek, ipari parkokat, múzeumokat rendeztek be. Mindeddig csak Székelyföldön nem lehetett átadni ezeket a létesítményeket a helyi tanácsoknak.

Antal Árpád bemutatott több dokumentumot, amelyekben a történelmi magyar egyházak és az ortodox püspökség temetőnek megfelelő területet igényel az önkormányzattól. A város köztemetőjében már nincs több temetkezési hely, és nincs ahová azt bővíteni. Ezért szeretnének a sepsiszentgyörgyi lőtér közel 70 hektáros területéből 12 hektárt az egyházaknak adni temetők létesítésére. A maradék területre pedig egészségügyi központ építését tervezik.

A minisztérium eddig pozitívan állt hozzá

Antal Árpád szerint a kormány és a védelmi minisztérium részéről eddig pozitív volt a hozzáállás lőtér kérdésében, most az a kérdés, hogy mit változtat ezen a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának nyílt levele. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a területet már nem használja a hadsereg, mert a lőtér nincs omologálva. Három évvel ezelőtt azt követően sikerült beszüntetni a hadgyakorlatokat, hogy egy a lőtérről kilőtt puskagolyó egy árkosi telkén kertészkedő férfi feje mellett, a házába csapódott. Több mint ötezer személy írta alá a lőtér felszámolását követelő beadványt.

Az önkormányzat és a védelmi minisztérium közti tárgyalások megállapodáshoz is vezettek, de kiderült, hogy egy nyolchektáros rész visszaszolgáltatási per alatt áll. Az önkormányzat a maradék területért újabb határozatot fogadott el. Most a kormánynak kell döntenie a terület átadásáról.


Kitekintő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése