2014. október 28., kedd

Hadgyakorlat: megérkeztek a magyar katonák

Megérkezett Litvániába annak a 140 fős magyar honvédségi alakulatnak az első csoportja, amely hadgyakorlatokon fog részt venni a walesi NATO-csúcstalálkozón a keleti szárny megerősítése céljából elhatározott intézkedéseknek megfelelően – közölte kedden honlapján a litván honvédelmi minisztérium.
Az első, mintegy 20 fős magyar katonai csoport a haditechnikával – több mint 30 szállítóeszközzel és 10 konténerrel – együtt érkezett a balti országba. A század többi része október 30-án érkezik meg.
„Litvániának és Magyarországnak a múltban sok történelmi kapcsolata volt, és örülök annak, hogy Magyarország a NATO-tagok közül elsőként reagált a geopolitikai helyzet változásaira és a Walesben elfogadott határozatokra. Örülök annak is, hogy döntést hozott a szárazföldi NATO-erők megerősítéséhez való hozzájárulásról” – idézte Juozas Olekas védelmi miniszter szavait a tárca honlapja.
A Delfi észt hírportál jelentése szerint helyi lakosok körében némi riadalmat okozott az idegen katonák megjelenése, először azt hitték, hogy orosz katonák vonulnak át litván területen Oroszországból Kalinyingrád felé. Többen lefényképezték a magyar katonákat és haditechnikát. A magyar honvédek, akik az év végéig maradnak Litvániában, először a november 2. és 14. között rendezendő, Vaskard fedőnevű hadgyakorlaton fognak részt venni, amelyen 9 NATO-ország 2500 katonája gyakorlatozik. A magyar katonák egy litván századdal és amerikai századokkal egy zászlóaljnak megfelelő alegységet fognak képezni, amely különféle közös gyakorlatokon és tréningeken vesz részt. Elhelyezési körletük Ruklában lesz, ahol amerikai katonákkal lesznek együtt.


MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése