A Donyecki Népi Köztársaság külügyminisztériuma követeli az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását, hogy ott döntést hozzanak a békefenntartók beküldéséről. "A nemzetközi közösséghez és az Oroszországi Föderációhoz fordulunk, hogy állítsák meg a humanitárius katasztrófát és népirtást, ami az ukrán kormány akcióinak eredménye. Követeljük az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását és az Oroszországi Föderáció képviseletéből álló békefenntartók beküldésének napirendre vételét, hogy megfigyeljék a humanitárius helyzetre vonatkozó korábbi megállapodások megvalósulását." - áll a közleményben.
November 10-én az orosz Állami Duma LDPR frakciója benyújtott egy arra vonatkozó tervezetet, hogy létrehozzák az Orosz Idegen Légiót, egy új katonai struktúrát, amiben külföldi állampolgárok szolgálhatnak az orosz hadsereg irányítása alatt. Az új struktúra létrehozására vonatkozó tervezet előirányozta, hogy az idegenlégió bevethető lesz Novorosszija (az Ukrajnától elszakadó köztársaságok által alkotott föderális állam) területén.
Hídfő.net.ru | Orosz csapatok KrímOrosz csapatok a Krím-félszigeten - nemsokára Donyeckben is
Évekkel ezelőtt Vlagyimir Putyin egy árulkodó nyilatkozatot tett, amiben utalt arra, hogy a jövőben Oroszország is áttérhet a magán katonai vállalatok alkalmazására idegen országokban. Ez az új globális helyzet miatt vált szükségessé, amiben az Egyesült Államok magán katonai vállalatai beavatkoznak és az amerikai érdek mentén alakítják a térségi konfliktusokat anélkül, hogy az eseményekhez az amerikai kormánynak hivatalosan bármi köze lenne. Oroszország több más módosítással együtt idén szeptemberben elfogadott egy új katonai doktrínát, amiben már le van fektetve a nemzetközi hadviselésre vonatkozó új szabályrendszer.
Az ENSZ BT-nek nem sok választási lehetősége van, el kell fogadják az orosz békefenntartók beküldését a DNK területére. A nyugati hatalmak számára még ez a legjobb lehetőség, ami legalább hozzávetőleges rálátást adna az orosz csapatok tevékenységére vonatkozóan. Ha nem fogadják el, az orosz törvények lehetővé teszik az idegenlégió beküldését Novorosszijába. Ez a gyakorlatban jelentheti azt is, hogy délkelet-Ukrajna ukrán állampolgárai, tehát ugyanazok a lakossági milíciák fognak Donyeck környékén működni, akik eddig is. Azonban az idegenlégió megalapítása lehetővé teszi Moszkva számára, hogy a donyecki milíciák ukrán állampolgárként is orosz szerződéses állományúvá váljanak, és az orosz hadsereg irányítása alatt, az orosz állami költségvetésből a legmodernebb fegyverekkel felszerelve védjék meg saját hazájukat.
Ha a nyugat a közvetlen konfrontációt választja és nem fogadja el a békefenntartók beküldését, az idegenlégió jelenlétét pedig orosz katonai agresszióként értékeli, Moszkva magán katonai vállalatok beküldéséről is dönthet, ebben az esetben azonban a nyugatnak semmilyen rálátása nem lenne az orosz csapatok tevékenységére a DNK területén. Emiatt az ENSZ BT határozattal a békefenntartók beküldésének elfogadása még a legpozitívabb forgatókönyv a nyugat számára.

http://www.hidfo.net.ru/2014/11/25/orosz-bekefenntartokat-hiv-donyecki-nepi-koztarsasag