2014. november 25., kedd

Egyiptom kész megvédeni Izraelt

Abdul Fattah Sziszi egyiptomi elnök egy olasz újságnak nyilatkozva kijelentette, hogy hajlandó csapatokat küldeni Palesztinába Izrael biztonságának garantálása és a terrorizmus elleni közös fellépés céljából, olvasható a Middle East Monitor portálján.

"Felkészültünk, hogy katonai erőt küldjünk Palesztinába. Feladatuk a helyi rendőrség segítése lesz, illetve az izraeli lakosok megnyugtatása", mondta az egyiptomi elnök a Corriera della Sera nevű olasz újságnak.

Sziszi hangsúlyozta, hogy ezen csapatok telepítése Palesztinába szükséges ahhoz, hogy a két fél közti bizalmat helyreállítsa.

A Reuters információi szerint Sziszi beszélgetést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, illetve Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével is.

"Megmondtam Netanjahunak, hogy most van szükség egy bátor lépésre, máskülönben nem tudunk előrelépni", mondta Sziszi.

Abdul Fattah Sziszi hatalomra kerülése óta elmélyültek az egyiptomi-izraeli kapcsolatok. Ez tetten érhető többek között abban, hogy Egyiptom a nyáron lezajlott izraeli-palesztin konfliktus során lezárta az egyiptomi-gázai határátkelőt, ezzel nyomást helyezve a Hamászra, amely szervezetet elítéli Egyiptom, többek között a Muszlim Testvériséggel fenntartott jó viszonya miatt. (kitenkinto.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése