Mivel a tüntetések és a népszerűségvesztés miatt úgy ítélte meg, „helyzet van”, újjászervezi a miniszterelnök a kommunikációs stábját. Habony Árpád is egy jól körülhatárolt feladatkört kapott a csapatban, pedig úgy tudjuk, a miniszterelnöki főtanácsadó szeretett volna három megnyert választás után „elemelkedni” a napi politikai ügyektől.
Hozzálátott Orbán Viktor a kormányzati és a pártbeli kommunikációs szervezet átalakításához, mert elégedetlen volt az eddigi teljesítménnyel – értesült a hvg.hu több forrásból. Ennek részeként visszakerült a Miniszterelnökségre kommunikációs államtitkárként a korábbi kormányszóvivő, Giró-Szász András és stábja. Ugyanakkor értesüléseink szerint az utóbbi napokban több egyeztetés is zajlott a Fidesz mellett működő kommunikációs és beszédíró stábban, ahol a tagoknak konkrét feladatokat jelöltek ki.
hab
Úgy tudjuk, a kormányfő alapvetően két célt tűzött ki. A szakembereknek ki kell találniuk, hogyan kommunikálják a következő – választásmentes – három év kormányzati intézkedéseit, hogy minél kisebb legyen a népszerűségvesztés, másrészt kezelniük kell az elmúlt hetek több tízezres kormányellenes tüntetései miatt előállt helyzetet. Ennek jegyében a miniszterelnök nagyobb fokozatra kapcsolná mind a kormányzati kommunikációs apparátust, másrészt számít a „gondolatminisztériummá” alakított századvégesek munkájára.
girsz1
Ellentétes magyarázatok
Ennek keretében kapott jól körülhatárolt feladatot a miniszterelnök főtanácsadója, Habony Árpád is: az ő feladata a stratégiaalkotás lesz. Forrásaink szerint a főtanácsadó ugyan eddig is jelentős szerepet játszott ezen a területen, de most kifejezetten neki utalták ki ezt a feladatkört. Ezt aztán a kommunikációs stáb munkájára rálátó forrásaink legalább kétféleképpen értelmezték.
Vannak, akik úgy vélik, ez a lépés korlátozza a miniszterelnök főtanácsadójának mozgásterét. Szerintük Habony nem olyan ember, aki munkaidőben, napi nyolc órában szisztematikusan dolgozik. Forrásaink Habonyt „egy szárnyaló”, kreatív figurának írták le, aki inkább intuitív: a megérzései alapján utasítja el vagy fogadja el a stábja ötleteit, esetleg bedob egy-egy javaslatot, amit aztán közvetlen kollégái vagy a Századvégben dolgozók továbbgondolnak, közvélemény-kutatásokkal megmérnek, fókuszcsoportokon tesztelnek. Részben ezért nincs konkrét munkahelye sem: gyakorta látni, ahogy belvárosi kávézókban, éttermekben tárgyal, továbbra is bejáratos a Miniszterelnökség parlamenti irodáiba. Éppen ezért többen úgy vélik, azzal, hogy egy konkrét és számon kérhető feladatkört kapott a miniszterelnöktől, kötöttségei lesznek, ráadásul azáltal, hogy Giró-Szász és stábja visszakerült a rendszerbe, korlátozták a mozgásterét. Pedig forrásaink szerint az újabb kétharmados választási győzelem után triumfált: még a kormányzatban is azok az emberek kerültek be, akik a kampánystábban együtt dolgoztak vele és két jó barátjával, Rogán Antal frakcióvezetővel és Gyürk András kampányfőnökkel.
húz Belehúzat
Mások úgy látják, a 2013-ban indított, rezsicsökkentésről szóló felvetésével már beleszólt a stratégiaalkotásba is, hiszen ennek az intézkedéssorozatnak tulajdonítják az újabb választási győzelmeket. Most pedig lényegében csak megerősítették ezt a státuszát. „Árpád korábban is úgy volt vele, hogy a választásokat követő években szeretett elemelkedni a napi ügyektől” – beszélt róla az egyik magas rangú, a kommunikációra nagy hatással bíró fideszes politikus. Ő úgy véli, kitüntetésnek számít, hogy Habony munkájára továbbra is számít a miniszterelnök, azaz napi szinten „sem nélkülözheti a tanácsait”. „2010 óta öt választást nyertünk zsinórban Habony tanácsai mellett. Ezelőtt a miniszterelnök is megemeli a kalapját” – mondta egy olyan kormányzati forrás, aki egyébként sok kivetnivalót lát a főtanácsadó stílusában. (Arról azért nem beszélt, hogy a 2006-os választásokat Habony kampánytanácsai dacára veszítették el – a szerk.)
Visszarendeződés
Akárhogy is történt, azt mindenki tényként kezeli a fideszes döntéshozatal felsőbb szintjein, hogy Orbán elégedetlen a kommunikációval. Még a kormányzati megrendelésekkel bíró Nézőpont is azt mérte, hogy a tüntetések óta 3 százalékot esett a Fidesz népszerűsége, az Ipsos pedig 5 százalékos esést mért október óta. Ráadásul a Nézőpont azt is kimutatta a kormányzatnak készült, nem publikált kutatásaiban, hogy a kormány intézkedései – mint a netadó vagy a vasárnapi zárva tartás – rendkívül népszerűtlenek. Kormánypárti forrásaink szerint az ózdi, majd az újpesti vereség – az utóbbinál annak mértéke – meglepte a Fideszt.
Forrásaink egy része mindenesetre úgy véli, erre a fordulatra négy olyan hónap után került sor, amikor Habony és Rogán stábjának befolyása – köszönhetően az áprilisi fölényes győzelemnek – megkérdőjelezhetetlen volt. A harmadik Orbán-kormányban ugyanis teljes mértékben átszervezték a kormányzati kommunikációt. Így Giró-Szász András kormányszóvivőt a Hír Tv-s Kurucz Évára cserélték, júliusban megváltak a nemzetközi kommunikációra figyelő Kumin Ferenctől, a kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár Dömötör Csaba lett. Őt Gyürk és Rogán Antal emberének tartják, aki jóban van Habonnyal is. Gyürk és Kocsis Máté munkatársaként aktív részt vállalt a Fidesz idei országgyűlési választási kampányában. Bár korábban volt róla szó, hogy előléptetik a szintén egykori századvéges Kern Tamást államtitkárnak, ám Giró-Szász bizalmi embere továbbra is helyettes államtitkárként dolgozott a Miniszterelnökségen.
Ugyanakkor a volt kormányszóvivő a választások után vissza akart vonulni a gazdasági életbe: júliusban kivált a Századvég-konzorciumból egykori cége, a Strategopolis Kft., melyben ismét tulajdonrészt szerzett. A cég még az óbudai irodaházból is elköltözött a Lánchíd pesti lábánál lévő Széchenyi térre, a 7-8. szám alatti Roosevelt irodaházba. A Századvégben viszont tovább növelte a befolyását Habony: a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságába bekerült a titkára, Maurer Szemere. Továbbra is úgy tudjuk, mégsem megy külügyi szolgálatra Franciaországba Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnökhelyettese, aki Habony jó barátja, korábbi üzletfele. Információink szerint őt személyesen Habony bírta maradásra. (Arról, hogyan nőtt a főtanácsadó befolyása a nyáron, itt olvashat részletesebben.)
Újabb offenzíva?
Mint arról korábban beszámoltunk, az előző parlamenti ciklusban volt feszültség a fideszes és a kormányzati kommunikációs stábok között. Úgy tudjuk, szűkebb körben Rogán többször bírálta a kormányzati apparátust, hogy nem segítik a Fidesz kampányüzeneteinek eljuttatását az emberekhez, nem látják el megfelelő információkkal a médiát. Ugyanakkor miniszterelnökségi forrásaink szerint Giró-Szász próbálta tartani magát ahhoz, hogy ő szóvivőként nemcsak a Fidesz választóihoz szól, neki az a dolga, hogy elmagyarázza a kormány döntéseit, nem szállhat be a pártok közti vetélkedésbe.
Miniszterelnökségi forrásaink szerint most ez a nézőpont megint előnyt élvezhet. Orbán Viktor a német Handelsblattban hétfőn megjelent interjújában arról beszélt, megérti, ha nem mindenki ért egyet Magyarországon a politikájával, hogy a fiatalok a budapesti utcákon elégetlenek vele, de idővel párbeszédet szeretne velük. Úgy tudjuk, Orbánt kifejezetten zavarta korábban, hogy az apparátus kapkod, rosszul előkészített tervezetek kerültek a kabinet elé, a megfelelő kommunikációs koordináció hiányában nem lett végiggondolva több intézkedés várható hatása. (A Nemzetgazdasági Minisztérium másfél hete kapott is fejmosást: a miniszterelnök főideológusa magyarázta el a tárca vezetőinek, mi is az a politikai kormányzás, mi a célja az orbáni politikának.)
„Bár a miniszterelnök már a nyár végén eldöntötte a kommunikáció átszervezését, a lépés most jól is jött: helyzet van” – beszélt arról egy, a stábban folyó munkára rálátó forrás, hogy miért alakulnak át „gyors reagálású” egységgé. Forrásaink úgy vélték, a miniszterelnök szeretne visszatérni a „kettős” kommunikációhoz: egyrészt szeretné, ha a kormány reformjait, döntéseit Giró-Szász stábja elmagyarázná a választóknak, másrészt mindenki arra számít, hogy Habony egy ahhoz hasonló offenzív stratégiát fog kidolgozni, melyet 2012-ben a Nemzetközi Valutaalap ellen, majd a rezsicsökkentés mellett folytattak. Forrásaink szerint nem zárható ki, hogy a kereskedelmi multik lesznek az újabb szabadságharc célpontjai.
Mindenesetre azt több szereplő is elismerte, Giró-Szász visszatérését a „túloldalon” gyanakodva figyelik. Szerintük megint tapintható a feszültség: egy miniszterelnökségi forrás egyenesen úgy vélte, oka van annak, hogy Giró-Szász vagyonáról éppen most szivárogtak ki információk.
(HVG)
Bal-Rad komm: Összeült tegnap a narancshorda agytrösztje, és kitalálta minden bajaik eredőjét: KEVESET HAZUDTAK IDÁIG!
“Mert nem elég a jóra vágyni!
-A jót akarni kell!
De nem elég a jót akarni…”
Hazudni, hazudni kell!
Hazudni még többet, még hatékonyabban! A horda gondolkodói hát eldöntötték, hogy hatékonyabban kell kommunikálni a nem létező hatalmas sikereket! Pénz az nem számít! Csak kreativitás legyen! Az meg – van bőven. Tapasztalhattuk. És most majd mozgósítják tartalékaikat.
Lesz itt olyan jólét és szárnyalás – vetítés, hogy beleszédülünk. Kitalájják a fijúk a módját!
Még mindig egyszerűbb hazudozni, mint “a zemberek” érdekében cselekedni, dolgozni!