Tovább herdálja a kormány a nemzeti vagyont? - tette fel a kérdést tegnap a parlamentben Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő.

Gyöngyösi arra a rejtélyes 169 milliárd forintos bevételre utalt, mellyel állami vagyon értékesítése révén számol a kormány a költségvetésben, az azonban rejtély, mit is kívánnak pontosan eladni.

Ezt Tállai András államtitkártól sem tudtuk meg, a politikus hárított, mellébeszélt és azt mondta, ez nem az általa képviselt minisztérium kompetenciája.

A hvg.hu több forrásból is úgy értesült, hogy a kormány eladná a minisztériumi épületeket és háttérintézményeik ingatlanjait, hogy aztán rögtön vissza is béreljék őket. A trükkel azt akarták elérni, hogy az egyszeri értékesítés magas bevétele megjelenjen a jövő évi költségvetésben.

A portál szerint a trükk azonban több ponton is megbukott: az irodákból túlkínálat van, a magas fenntartási költségű, rosszabb állapotú épületekből rengeteget kellett volna eladni, ha egyáltalán lett volna rájuk kereslet.

A trükköt ráadásul az EU sem veszi be: korábban az osztrákok is próbálkoztak vele, ám az Eurostat kiszúrta, hogy ezzel semmi más céljuk nem volt, mint egy azonnali bevétel elérése, ami jobb színben tünteti fel a költségvetést. Akkor úgy határoztak, hogy az ebből származó bevételt nem engedik figyelembe venni.

A minisztériumban ezért most nagy a fejvakargatás, azon ötletelnek, hogyan mentsék meg a helyzetet, a 169 milliárdos tételt ugyanis nem akarnák veszni hagyni.

alfahir.hu


Kapcsolódó:
Egy Dohány utcai szállodát minősített stratégiailag kiemelt vállalattá a kormány
Védelmet kap a kormánytól a csődbe ment luxusszálló
Portik: Pintér adott utasítást az Aranykéz utcai robbantásra - fontos bizonyítékok tűntek el a BRFK-n belül
Élőláncot bontva raktak utcára egy családot Kőbányán
100 milliós lakást kapott Andy Vajnától Timi
Figyelő: Andy Vajna 7 milliárd forintot kapott ajándékba a kormánytól
200 millióért szerződött Borókai lányával az MNB
Giró-Szásznak közel milliárdos vagyona van
32 milliót kapott közpénzből az államtitkár
Vona: az MSZP és a Fidesz a háttérben osztozik a pénzeken - a korrupció minden kormányt megfertőzött
Sokmilliárdot költöttek a megtámadott a hiperek Orbánékra is