Módosítaná az élelmiszerláncról és annak hatósági felügyeletéről szóló törvényt a 2015-ös költségvetést megalapozó törvényjavaslat, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken terjesztett be a parlamenthez.
A változtatások lényege, hogy a jövő évtől már nem a Nébih bevételét képezik a piaci szereplők által befizetett élelmiszerlánc-felügyeleti díjak, hanem azok a állampárti költségvetésbe folynak majd be.
Mire szolgál a díj?
Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj kivetésének „filozófiája” eddig az volt, hogy a befizetett összegekből a Nébih finanszírozhassa a piaci ellenőrzéseket, illetve az ezekkel összefüggő egyéb feladatokat, amelyek a hazai élelmiszerpiac kifehérítésére és az élelmiszerbiztonság javítására irányulnak. Ezután viszont a Nébih majd a költségvetésből kap forrásokat élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos tevékenységeihez, az ágazati befizetésekből fennmaradó összegek pedig a pártbüdzsében maradnak.

A most beterjesztett törvénymódosítás magyarázatot ad arra, miért kívánja a kormány drasztikusan emelni a kereskedők díjbefizetéseit 2015-től. Eddig a piaci szereplőnek – termelőknek, feldolgozóknak és kereskedőknek – egységesen éves árbevételük 0,1 százalékát kellett leróniuk élelmiszerlánc-felügyeleti díjként, a jövő évtől viszont a kereskedőkre kirótt díj – sávos módon – maximum 6 százalékra növekszik. A kormány mára egyértelművé vált szándékaiból kitűnik, hogy a díjemelést nem agrárszakmai -élelmiszerbiztonsági okok, hanem a költségvetési bevételek növelésére irányuló törekvések határozzák meg, amelyekkel - felsőbb körökből kiszivárgott értesüléseink szerint - ráadásul mások rovására előnyben részesítenek egyes pártközeli kiskereskedelmi cégeket is.


Tóth János - Hernád Völgye H.H.K.