Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter ellenzi Ukrajna NATO-tagságát, - írja a Der Spiegel napilap. A koalíciós kormány szerint Ukrajna belépése a NATO-ba főként a kijevi kormány számára fontos. Moszkva ugyanakkor garanciát kér a Nyugattól arra, hogy ez nem történik meg. Steinmeier szerint a NATO és Ukrajna közt lehet "partnerség", de a tagsági viszony ki van zárva.
Hídfő.net.ru | Steinmeier
Steinmeier nyilatkozata szerint Ukrajna már régóta döntött arról, hogy nem csatlakozik az Európai Unióhoz, Ukrajna gazdasági és politikai modernizálása "több generáción átívelő projekt, emiatt ma értelmetlen lenne Ukrajna EU-tagságáról beszélni a közeljövőre vonatkozóan." A külügyminiszter szerint Ukrajna reformokat kell végrehajtson, olyan téren mint a korrupció elleni harc és a bürokrácia leépítése, de semmilyen csatlakozásról nem lehet szó.
Steinmeier azzal indokolta mindezt, hogy az ország területi egysége csak akkor tartható meg, ha nem csatlakoznak az Európai Unióhoz.
Tavaly augusztusban Szergej Razumovszkij, az ukrán hírszerzés egykori tisztje figyelmeztetett, hogy Washington mintegy kétezer zsoldost vont össze Bécsben azzal a céllal, hogy Ukrajnában a szíriai forgatókönyvet valósítsa meg. Novemberben békés civil tüntetések kezdődtek Kijevben az EU-csatlakozás kikövetelésére, amihez csatlakozott a hazai szélsőjobboldal. A kezdődő utcai harcokba idegen zsoldosok kapcsolódtak be, melynek eredményeként eltávolították a hatalomból a legitim kormányt, helyére pedig az atlantista pártok politikusait ültették.
A nyugati országok legitim kormányként ismerték el a fegyveres puccsal hatalomra jutott atlantistákat, akiknek első dolga volt az ország állami vagyonának kiárusítása, az IMF-hitel felvétele és háborúval a hadsereg eszközállományának leamortizálása. A nyugati országok a továbbiakban kamattal terhelt hiteltörlesztést, a nyugati katonai vállalatok pedig állami megrendeléseket várnak Ukrajnától, a gazdasági és társadalmi katasztrófáért a felelősséget nem vállalják.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/25/nemet-kulugyminiszter-szerint-nekik-nem-kell-ukrajna