Francois Hollande francia elnök döntést hozott arról, hogy a Misztral helikopterhordozó hajók átadását elhalasztják határozatlan időre, "további értesítésig". Az elnök az ukrán helyzetre hivatkozva nyilatkozott arról, hogy szerződésszegést fognak elkövetni, az "ukrán helyzet" ugyanis "nem teszi lehetővé" a hajók átadását.
Jurij Boriszov orosz védelmi miniszter helyettes szerint türelmesen várják a szerződés feltételeinek teljesülését. Oroszország szigorúan a szerződésben megfogalmazottak szerint jár el, ami magában foglalja, hogy Franciaországnak kompenzációt kell fizetnie, amennyiben a hajók átadása nem történik meg időben. Moszkva november végéig adott haladékot az átadásra, utána Franciaországnak a NATO éves költségvetésének kétszeresét kitevő összeget kell fizetnie büntetésként.
Az első Misztral típusú helikopterhordozó átadását november 14-re tervezték, Saint-Nazaire kikötőjében. A Vlagyivosztoknak nevezett hajót építő hajógyár munkásainak szakszervezete már készült az átadási ünnepélyre, amikor információt kaptak arról, hogy hagyjanak fel az előkészületekkel, mert elhalasztják az átadást.

A francia és orosz DCNS illetve Roszoboronexport vállalatok 2011-ben írták alá a megállapodást két, Misztral típusú helikopterhordozó hajó gyártására. A mintegy 1,2 milliárd euró értékű szerződést élesen ellenezte az Egyesült Államok. Később a francia kormány jelentős diplomáciai nyomás alá került az amerikai külügy részéről, emiatt elhalasztották a hajó átadását. Azonban szerződésszegés esetén Franciaország jelentős kártérítést kell fizessen (mintegy 3 milliárd dollárt).
Szeptemberben az Egyesült Államok haditengerészetért felelős minisztere, Ray Mabus kijelentette, hogy Franciaország csak azért nem áll el a hajók Oroszországnak leszállításától, mert az jelentős profitkiesést jelentene. A miniszter szerint a NATO-nak ezért magasabb ajánlatot kellene tennie, hogy a franciák ne Moszkvának adják el a hajókat. Akkor ugyan még nem formalizálták ezt az ajánlatot, de később Stoltenberg hivatalos felajánlást kellett tegyen Párizsnak.
A nyugati szövetség nem tudja megvenni Franciaországtól az Oroszországnak szánt Misztral helikopterhordozókat, mivel arra a NATO egész 2014-es költségvetése sem lenne elég. A NATO katonai és civil költségvetése 2014-ben összesen 1,6 milliárd dollár, miközben a Misztral hajók ki nem szállításáért (vagyis szerződésszegésért) fizetendő büntetés 3 milliárd dollár lenne.


Edgars Rinkevics lett külügyminiszter szerint az Európai Unió szégyene lenne, ha Franciaország leszállítaná Oroszországnak a Mistral osztályú hadihajókat. „Lettország számára elfogadhatatlan az, hogy európai uniós országok katonai felszerelést vagy Mistral hajókat terveztek szállítani Oroszországnak” - idézte a lett és az ukrán média Rinkevics szavait. „Meglehetősen szokatlan és az Európai Unió számára szégyen lenne ha az unióban épített Szevasztopol helikopter-hordozó hajó befutna a szevasztopoli kikötőbe” - mondta a külügyminiszter nyilvánvalóan utalva arra, hogy az Ukrajnához tartozó Szevasztopol városát, illetve egészében a Krím félszigetet csak néhány hónapja, márciusban kebelezte be Oroszország, ami miatt a Szovjetunió bukása óta legsúlyosabb diplomáciai válság tört ki a nyugati nagyhatalmak és Moszkva között.

Nicolas Sarkozy volt francia államfő ugyanakkor a Figaro című francia lapnak adott interjúban azt mondta, hogy Franciaországnak be kell tartania az Oroszországnak adott szavát, és le kell szállítania a Mistralokat. Az első, Mistral osztályú francia helikopter-hordozó hadihajó átadását Oroszországnak eredetileg októberre tervezték, de a leszállítást az ukrán válság miatt a francia kormány szeptember elején felfüggesztette amerikai és brit diplomáciai nyomásra. Oroszország 2011-ben rendelt meg Franciaországtól két Mistral típusú hadihajót.

Az 1,2 milliárd eurós (374 milliárd forintos) ügyletről - az üzlet az üzlet - két év előkészület és alkudozás után állapodott meg Nicolas Sarkozy akkori francia államfő és Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök. A 199 méter hosszú és 32 méter széles Mistral hadihajók rendkívül jó manőverezési képességűek, alkalmasak csapatok, helikopterek, harckocsik szállítására, de hadikórház vagy parancsnoki főhadiszállás is berendezhető rajtuk.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/25/hatarozatlan-ideig-nem-adjak-misztralokat