A kínai - állami tulajdonú - Xinhua hírügynökség egy írása új hangot ütött meg a NATO terjeszkedésével kapcsolatban - a Xinhua azt írja, a nyugati katonai tömb saját létezését próbálja megindokolni az ukrán válság gerjesztésével. "A szeptember 5-én lezárult NATO csúcstalálkozó volt a szervezet legfontosabb találkozója a hidegháború vége óta. Ezen a csúcstalálkozón a NATO úgy döntött, hogy különleges gyorsreagálású erőt telepít a kelet-európai térségbe, tagállamai fegyvert szállíthatnak Ukrajnába, miközben a NATO bejelentette igényét az ukrán hadsereg "támogatására" a parancsnokság, kommunikáció és logisztika terén. Mindezen intézkedések célja, hogy tovább provokálják Oroszországot, valamint, hogy közvetlen fegyveres konfliktust tartsanak fenn az orosz felkelőkkel Kelet-Ukrajnában. De az továbbra is kérdéses, hogy a NATO milyen eredménnyel tudja végrehajtani mindezt".
A Xinhua hírügynökség egyben megjegyzi, hogy a NATO létezése a Szovjetunió összeomlása után szükségtelenné vált, katonai tömbként is mind inkább jelentéktelenné válik, és nem tud megbirkózni az egyre halmozódó problémákkal. A hidegháborús korszakban a NATO létezése a Varsó szerződés ellensúlyozásával volt megindokolva. A Szovjetunió összeomlását követően azonban a NATO továbbra is fenntartaná korábbi pozícióját, aminek mára már nincs létezési alapja.
"Oroszország többször figyelmeztette a nyugati országokat, hogy a NATO Európába telepített rakétarendszere sérti az érdekeit és fenyegetést jelent, valamint Moszkva garanciákat kért arra vonatkozóan, hogy a rakétarendszer nem irányul Oroszország ellen. A NATO azonban nem biztosított ilyen garanciákat". A Xinhua azt is kifejtette, a Szovjetunió összeomlása rákényszerítette a NATO-t, hogy felhagyjon az Oroszország elszigetelésére törekvő politikával, - az ukrán válság egy mesterségesen generált válság, egy eszköz arra, hogy indokot teremtsen a korábbi politikához visszatéréshez.
A Xinhua hírügynökség retorikai váltása annak tudható be, hogy korábban Oroszország és Kína megállapodást kötött a két ország külpolitikájának összehangolásáról. Ha a nyugati országok tovább folytatják a provokációt és a háborús készülődést, Kína is fenyegetésnek fogja értelmezni egy olyan katonai szervezet terjeszkedését, aminek létezése évtizedekkel ezelőtt értelmetlenné vált. Nem kizárt, hogy a nyugati szankcióháborúnak az fog véget vetni, hogy Kína beavatkozik a szankciós játszmába, ami igen érzékenyen érintené a nyugatot.


http://www.hidfo.net/2014/09/09/kinai-media-nato-sajat-letezeset-probalja-megindokolni-az-ukran-valsaggal