1. Részlegesen pert nyert a K&H Bank Zrt.

DevizaperMTI: “Részlegesen nyert az egyik devizahiteles perben a K&H Bank Zrt., a Fővárosi Törvényszék kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint; a banknak a 2014. március 15. és július 19. közötti időszakban egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő egyes kikötései tisztességesek.

A szóbeli indoklás szerint a díj- és költségemelés egyes feltételei voltak ebben a négy hónapos időszakban tisztességesek a pénzintézetnél, a kamatemelésé azonban nem.

Az elsőfokú bíróság a perköltség számításával kapcsolatban megjegyezte, hogy a pénzintézet 95 százalékban pervesztes, így mintegy 4,3 millió forint perköltség jár az alperes magyar államnak.”

2. Elutasította a TakarékBank keresetét a törvényszék

“A Fővárosi Törvényszék kedden kihirdetett elsőfokú ítéletében elutasította a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (TakarékBank) kereseti kérelmét, amelyben a pénzintézet szerződéses feltételeinek tisztességességét kívánta bizonyítani.

A bíró azzal indokolta az elutasítást, hogy a TakarékBank bizonyos időszakokban alkalmazott szerződéses feltételei elsősorban az objektivitás, az érthető megfogalmazás, és az átláthatóság törvényben rögzített elveinek nem feleltek meg.

A bíró indoklásában kifejtette: a bíróság azt is figyelembe vette, hogy a jogalkotó nem állított fel sorrendet az egyes elvek érvényesülésére, vagyis nem kötötte a bíróságot semmilyen jogszabályi rendelkezés a vizsgálat során.

Az objektivitás elvének megsértése döntően abból adódott, hogy a bank a szükséges korlátok nélkül módosíthatta egyoldalúan a szerződési feltételeket, míg az érthető és egyértelmű megfogalmazás elvének pedig nem felelt meg például a forrásköltség-változás, vagy a forrásszerzési lehetőségek alakulása – fejtette ki a bíró. Hozzáfűzte: az átláthatóság elvének azért nem feleltek meg a szerződéses feltételek, mert a TakarékBank által beépített ok-lista alapján a fogyasztó a szerződéses rendelkezések jogszerű alkalmazását nem tudja ellenőrizni.”

Bal-rad komm: Ezek szerint a K&H nem is félig, csak 5 %-ban jó bank, 95 %-ban rossz bank. Ezt mi azért nem neveznénk részleges nyertesnek. De hát úgy látszik, ez a retorika már csak az időhúzó Devizaperes Játékok nyelvezetének a része.
A TakarékBank pedig teljes mértékben rossz fiú. Ezt mondjuk mi is tudjuk, – kérdés mennyit fog fizetni a devizahiteleseinek. – Ezt majd az Elszámolási törvény állapítja meg. – De nem kellene őket sajnálni!

Panem et circenses, – elkezdődtek és folytatódnak a Devizaperes Játékok. – Jól van: Várjuk, hogy mikor vetik a bankárokat az oroszlánok elé. Mi az oroszlánoknak drukkolunk.

gladiatorvslion