„A gyanús ígéretek gyakran a halálba vezetnek”


„Az al-Kaida, illetve az Iszlám Állam ideológiája egyértelműen hangsúlyozza: a Balkán a globális kalifátus része. Azok, akik a szíriai és iraki harcokban az ideológiai és vallási fanatikusok oldalán vesznek rész, előbb-utóbb hazatérnek és azon fognak dolgozni, hogy hazájuk is csatlakozzon a kalifátushoz” - állítja a belgrádi dr. Zoran Dragišić katonapolitikai elemző, aki szerint komoly fenyegetést jelent, hogy a Balkán a radikális iszlám harcosainak toborzóhelyévé vált. A múlt héten több balkáni államban átfogó akció keretében igyekeztek felszámolni az útvonalakat, amelyek révén a különböző iszlám formációk harcosokat toboroznak.
DamaskA Damaszkusz-akció - Fotó: bportal.ba
„Felszólítom a fiatalokat, hogy ne menjenek idegen harcterekre és ne áldozzák életüket mások érdekeiért” - olvasható abban a felhívásban, amelyet Mustafa Ceric, a bosznia-hercegovinai Iszlám Közösség egykori vezetője tett közzé a minap.
Cericet aggasztja, hogy vannak fiatal emberek, akik „nem találják helyüket ebben a társadalomban, akik nem tudják itt beteljesíteni életcéljaikat, felülnek a gyanús ígéreteknek, amelyek gyakran a halálba vezetnek”. Az Iszlám Közösség egykori vezetője felszólította Bosznia ifjait, hogy ne menjenek katonáskodni Irakba és Szíriába, ne álljanak az Iszlám Állam harcosainak soraiba.
A felhívásnak oka van. Bosznia-Hercegovina ugyanis egyike azon államoknak, amelyekben eredményesen toboroz az IÁ, az a radikális katonai szervezet, amely túszai lefejezésével, keresztények keresztre feszítésével, mészárlásaival szerzett magának kétes hírnevet, amelyhez azonban egyre többen csatlakoznak. Európában is. A Balkánon is.
DamaskA Damaszkusz-akció -Fotó: bportal.ba
Szarajevó felveszi a kesztyűt
A szarajevói hatóságok átfogó akció keretében szeptember 3-án tizenhat személyt állítottak elő, akik azzal gyanúsíthatóak, hogy az IÁ részére toboroztak Boszniában.
Aztán másnap, minden különösebb emberi és személyiségi jogi aggály nélkül a hatóságok a médiában közzétették annak a mintegy 150 boszniai állampolgárnak a nevét, fényképét és egyéb személyes adatát, akik szíriai és/vagy iraki harctereken az IÁ soraiban harcolnak vagy harcoltak.
Az előállítottak között van Husein Bosnic-Bilal is, az IÁ boszniai toborzóinak állítólagos vezetője is. Az ügyészség azt állítja: Bosnic többet utazott, mint a külügyminiszter – emellett a hatóságoknak bizonyítékaik vannak, hogy Bosnic egy kuvaiti illetőségű egyéntől egyetlen tranzakció alkalmával valamivel több, mint 51 ezer eurót kapott…
avazFotó: Avaz
S itt máris eljutunk a miértekre adandó egyik válaszra. Nevezetesen, hogy miért ragadnak fegyvert fiatal emberek, s miért áldozzák fel életüket mások harcaiért. Sajtóhírek szerint mintegy 15 ezer eurót kapnak azok, akik hajlandóak az IÁ soraiba állni.
Az országban, amelyben nagy a munkanélküliség, a 15 ezer euró komoly összegnek számít. Így aztán nem csoda, hogy vannak, akik ezért a pénzért akár az életüket is kockáztatják. Különösen a vahhábita közösség tagjai fogékonyak a toborzó szavakra. Persze, nekik is jól jön a pénz, de köreikben az elhivatottság is nagy szerepet játszik abban, hogy háborúba induljanak a radikálisok oldalán.
És ez a miértekre adott második válasz. A vallási elkötelezettség, a fanatizmus, ha úgy tetszik. A vahhábita eszmék képviselői először a délszláv háborúk idején jelentek meg Boszniában, ahol gyorsan követőkre talált az iszlám eme szélsőséges ágazata, s noha számuk nem kirívóan magas, befolyásuk érezhető. A boszniai vahhábita közösséget a szomszédos Szerbiából, a Szandzsákból érkezők is erősítik.
BilalBilal Bosnic
Husein Bosnic-Bilal, az egyik vahhábita közösség vezetője egy beszédében (amely azóta sem került le a legnépszerűbb videomegosztóról) támogatásáról biztosította az IÁ harcosait, emellett nyílt levélben szólította fel a boszniai ifjakat, hogy „vegyenek részt a dzsihádban” az IÁ oldalán. Bilal az olasz La repubblica augusztus 28-i számának adott interjúban kijelentette: az IÁ oldalán 50 olasz állampolgár harcol, akiket ő verbuvált. „Hiszem, hogy egy napon az egész világ iszlám állam lesz. Célunk, hogy még a Vatikán is iszlám hellyé váljék” - jelentette ki Bilal, aki azt is megerősítette, hogy Olaszországból is érkezik pénz az IÁ számlájára.
Egyes kimutatások szerint az Európából verbuvált iszlám harcosok zöme albán nemzetiségű. A Koszovóban megkezdett letartóztatási hullámot a nyugati államok, (elsősorban az USA) szorgalmazták.
Koszovó, a második forrás
A boszniai akciót követte a koszovói: Pristinában szeptember 4-én állították elő a Fatih dzsámi első imámját, a Teológiai Egyetem professzorát, Shefqet Krasniqit, akit azzal gyanúsítanak, hogy népszerűsítette a szélsőséges iszlám tanokat. Egy hónappal ezelőtt, augusztus 11-én a rendőrség negyven személyt tartóztatott le, akiket azzal gyanúsít, hogy szélsőségesek oldalán szíriai és iraki harcokban vettek részt.
Köztudott, hogy a radikális iszlám tanok terjesztői között van néhány imám is. Egyikük a gnjilanei Zekerija Cazimi, akinek egyik legnevesebb tanítványa az a 25 éves Lavdrim Muhadzerij, akit a közelmúltban öltek meg a szíriai harcokban, s aki a közösségi portálokon egy lefejezett tinédzser fejével pózolt. Muhadzeri volt az IÁ albán toborzója.
A macedón média állítása szerint akik hosszú szakállat növesztenek, illetve a nők, akik elfátyolozzák magukat, havonta 500 eurót kapnak. Aki a dzsihád érdekében folytat propagandatevékenységet, háromszor ennyit kap. Annak pedig, aki úgy dönt, csatlakozik a Szíriában harcolókhoz, minden adósságát kifizetik.
Szerbia aggódik
Szerbiában nem folyt átfogó akció a szélsőséges iszlám toborzás felszámolására, de a hatóságok fokozottan figyelnek a Szandzsákra, az ország muzulmánok lakta régiójára, ahonnan bizonyítottan csatlakoztak már fiatalok a radikális fegyveresekhez – és vesztették életüket a harcokban.
Macedónia tehetetlen a szélsőséggel szemben?
Macedónia Iszlám Vallási Közösségének tisztségviselői arra panaszkodnak, hogy két szkopjei dzsámit ismeretlen szélsőségesek tartanak ellenőrzésük alatt. A „dzsámifoglalók”, akik szokatlan külsejükkel és az imádkozás szokatlan módjával is felkeltették a figyelmet, állítólag erőszakkal vonultak be a dzsámikba. Természetesen ezek az ismeretlenek nem teljesen ismeretlenek – azonban, mivel a macedón törvények szerint radikális iszlám közösségeket nem lehet bejegyeztetni, így az ilyen közösségek ismeretlennek minősülnek.

MH/ MKL