Kína és Argentína magas szintű megbeszéléseket folytatott a hét végén - a tárgyaláson a két ország elnöke vett részt, és nagy volumenű megállapodásokat kötöttek meg; Kína növeli az Argentínából érkező mezőgazdasági termékek mennyiségét, Argentína pedig nagy beruházásokkal bízza meg kínai partnerét. A legnagyobb ezek között az argentin vasúthálózat 1500 kilométerének fejlesztése, valamint két árapályerőmű építése.
A hétvégi találkozó kiemelkedő jelentőségű abban a vonatkozásban is, hogy a 7.5 milliárd dollárnak megfelelő értékű üzletet már nem dollárban, hanem jüanban bonyolítják le. Kína és Argentína éves kereskedelmi összege eddig meghaladta a 14.5 milliárd dollárt; ez újabb 14 és fél milliárd dollár, amely a kereskedelemben forgott, és most jobb híján az amerikai gazdaságba kerül vissza. Ezért kötelezik az USA pénzoligarchái Európa bankjait arra, hogy dollárt vásároljanak és ennek ellenértékeként kötvényeket bocsássanak ki. Ahogy legutóbb Vietnam, most Argentína is csatlakozott a dollármentes kereskedelemhez.
Buenos Aires mostani kínai megrendelései egy dolgot világosan megmutatnak; Argentína a vasúti hálózatot és az energiaszektort fejleszti nagy ütemben, ami egyértelműen jelzi azt a szándékot, hogy most az ipar nagyarányú fejlesztésére készülnek. Akkor pedig az országnak sokkal több olajra és gázra is szüksége lesz. Vagyis a kínai-argentin megállapodás megkongatja a vészharangot London felett, mivel a Falkland-szigetek mellett nagy kiterjedésű lelőhelyek nyugszanak, Argentína pedig nem tett le azon szándékáról, hogy visszaszerezze a szigeteket, melyeket Nagy-Britannia még a gyarmati időkben szerzett meg, de Argentína felségvizein találhatóak.


http://www.hidfo.net/2014/09/09/argentina-csatlakozott-dollarmentes-uzletkoteshez