Az Ukrán Nemzeti Gárda zászlóaljparancsnokai követelik Valerij Geletej védelmi miniszter és Viktor Muzenko vezérkari főnök lemondását. Állításuk szerint az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának hibájából kerülnek a Nemzeti Gárda alakulatai rendszeresen olyan helyzetbe, ahol zárul a gyűrű körülöttük és vagy a megadás vagy a biztos halál vár rájuk. A zászlóaljparancsnokok az után fogalmazták meg a közös követelést, hogy Ilovajszk környékén a korábbiakhoz hasonló helyzet alakult ki. "Körbevettek minket, de nem azért, mert rosszul csináljuk a dolgunkat vagy bolondok vagyunk, hanem a Dnyeper-1 különítmény parancsnoka és Litvin vezérezredes árulása miatt. Követeljük a honvédelmi miniszter, a vezérkari főnök lemondását és törvény előtti felelősségre vonását."

A jelentések szerint a déli operatív törzs parancsnoka, Peter Litvin (Volodymyr Lytvyn országgyűlési képviselő testvére) augusztus 24-én elmenekült a frontról, a csapdába csalt alakulatot pedig körbevették a népfelkelők fegyveres erői. Korábban Semen Semencsenko, a Donbassz különítmény vezetője is jelentette, hogy a déli front az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának hibájából akadt el. Semencsenko akkor szakmaiatlansággal vádolta a vezérkart, elmondása szerint a Nemzeti Gárda alakulatai a frontra vezénylésüket követően nem, vagy rendszerint csak késve kaptak parancsokat. Semencsenko akkor felszólította az ukrán társadalmat, hogy gyakoroljon politikai nyomást a Védelmi Minisztériumra, hogy küldjenek azonnali erősítést és ellátmányt Ilovajszk környékére.
Miközben a vezérkar magára hagyta a frontra küldött alakulatokat és a továbbiakban se ellátmányt, se parancsokat nem kaptak, a Donbassz zászlóalj katonái Semencsenkot okolták bajtársaik haláláért.


http://www.hidfo.net/2014/09/09/az-ukran-vezerkari-fonok-es-vedelmi-miniszter-lemondasat-koveteli-nemzeti-garda