Önbíráskodás?




Indián önbíráskodás az illegális favágókkal szemben
A dzsungel jövőéjéért folytatott harc keretében a brazíliai benszülött ka’apor törzs harcosai Amazóniában illegális favágókat értek tetten, megkötözték, levetkőztették és botokkal megverték őket. Íme az akció fotóriportja.
Lunae Parracho fotós követte a ka’apor harcosokat a dzsungelben, amikor az Amazonas medencéjében, az Alto Turiacu indián területen igyekeztek megtalálni és elűzni az illegális favágókat.

A ka’apor törzs, amely négy másik törzzsel együtt a terület jogos lakója és gondozója, már belefáradt abba, hogy szerinte a kormány nem tesz eleget annak érdekében, hogy távol tartsa a favágókat a területüktől, s ezért harcosokat küldött ki, hogy zavarják el az összes favágót és hozzanak létre megfigyelő táborokat.
A brazil kormány tavaly arról számolt be, hogy négy egymás követő éven át tartó csökkenés után az amazóniai esőerdőben bekövetkezett pusztítás 28%-kal emelkedett. Műholdas felvételek alapján úgy becsülték, hogy a 2013 júliusában zárult éves időszakban 5843 négyzetkilométernyi esőerdőt vágtak ki.
Amazonasi indiánok kontra illegális erdőirtók
Amazonasi indiánok kontra illegális erdőirtók
A képre kattintva galéria nyílik.
Az amazóniai esőerdőt tartják a világnak a globális felmelegedés elleni egyik legfontosabb természetes védőbástyájának, mivel hatalmas mennyiségű széndioxidot tud elnyelni. Az esőerdők kivágása felelős Brazília üvegház hatású gázkibocsátásának közel 75%-ért, mivel a kivágott nyövényzetet elégetik és a kivágott fák elrohadnak. Ezzel évente közel 400 millió tonna széndioxid kerül a légkörbe, s így Brazília a legtöbb széndioxidot kibocsátó országok között minimum a hatodik.

Óránként 3 hektár erdő eltűnik Romániában


Óránként 3 hektár erdő eltűnik Romániában

A Számvevőszék éves jelentése szerint az eltelt 23 évben 5 milliárd eurós kárt okozott a famaffia Romániában. A gond, hogy vajmi keveset tesznek az erdőpusztítók ellen, a törvénytelenül kivágott fát megvásárolják és kitermelik. A legtöbb fát Arges, Hargita, Maros és Prahova megyében lopják.
Az eltelt két évben a rendőrök által összeállított kétezer bűnügyi iratcsomó érintettje közül senkit nem ítéltek el. A csendőrök és erdészeti felügyelők szórványos razziái csupán néhány órára szakítja félbe a hegyekben történő lopást. Sokszor az erdészek védik a fatolvajokat. Törvénymódosítást sürgetnek a környezetvédők, még mielőtt teljesen erdők és általuk oxigéntermelés nélkül maradnánk.
Az erdőirtások sújtotta területeken árhullámok pusztítanak. A romániai erdőirtás olyan méreteket öltött, hogy már a világűrből is látható - áll a jelentésekben.
A hazai helyzet is elszomorító. Lassan itt a tél a nyakunkon és itthon is beindul a cigányhordák sáskajárása!!! A törvény meg...
Védjük minden eszközzel erdeinket! ne riadjunk vissza a ránk meredő értetlen, gyilkos tekintetektől! Merjük megszólítani és felszólítani ezeket az elemeket!

Várhegyi Kálmán összeállítása