A NASA szakértője szerint nem meteorit ütötte azt a krátert, amelyről hétfőn érkeztek hírek Nicaraguából.
Öt méter mély, 12 méter átmérőjű új kráterről érkeztek beszámolók hétfőn Nicaraguából. A hivatalos szervek szerint egy meteorit csapódott be a főváros, Managua repülőtere mellett, és ez ütötte a lyukat.
A Space.com űrkutatási hírportál cikke szerint azonban ez egyáltalán nem biztos. Bár érkeztek beszámolók hangrobbanásról,  egy ekkora krátert ütő testnek látványos fényjelenséget kellett volna produkálnia, amíg még a légkörben haladt – mondja Bill Cooke, a NASA Marshall Űrközpontjának vezető meteorit-szakértője.
A hatóságok a krátert vizsgálják
Forrás: AFP/German Miranda
A szakértő szerint feltűnően fényes tűzgömböt kellett volna észlelniük a környéken a főváros lakóinak, de ilyenről senki nem számolt be, pedig az esemény éjjel történt.
Ennél is komolyabb ellenérv, hogy egyelőre nem találják a feltételezett meteorit darabjait. Egy ekkora krátert 1 méteres test tud ütni, ha vasmeteoritról van szó (ha nem tiszta vas, még ennél is nagyobbnak kell lennie). Cooke és más szakértők szerint is egy ekkora testből kellett volna maradnia daraboknak. Egyelőre azonban nem találtak ilyeneket, és a képeken sem látszanak.
Felmerült az is, hogy a krátert egy olyan test ütötte, amely a Föld mellett vasárnap elhaladt kisbolygóról (2014 RC) vált le. A NASA hétfőn kiadott közleménye szerint azonban ez biztosan nem igaz: a két esemény más időpontban történt, és ha mégis az derül ki, hogy meteorit ütötte a lyukat, az teljesen más irányból érkezett.

http://www.origo.hu/tudomany/20140909-egyre-nagyobb-rejtely-a-nicaraguiai-krater.html