A Volga-régió egyik legnagyobb pénzintézete, az Avtovazbank bejelentette, hogy a továbbiakban nem szolgál ki amerikai ügyfeleket és összes, a banknál számlával rendelkező amerikai ügyfél számláit bezárja. A bank arra a szövetségi törvényre hivatkozott indoklásként, amely előírja, hogyan viszonyuljanak az orosz bankok az amerikai Foreign Account Tax Compliance Act bevezetéséhez. A FATCA egy olyan pénzügyi szabályozás, ami az amerikai vagyonok adóelkerülés miatti külföldre menekítését hivatott akadályozni - előírja, hogy azon külföldi bankoknak, melyeknek amerikai ügyfelei vannak, ki kell szolgáltatniuk az érintettek pénzügyi adatait az amerikai hatóságok részére. Mivel az USA az így kieső adóbevételeket akarja visszaszerezni, Moszkva pedig az egyre nagyobb mennyiségű, orosz bankokban tárolt amerikai vagyont nem látja szívesen, az orosz bankok sorban kezdenek megszabadulni amerikai ügyfeleiktől.
Hídfő.net | Avtovazbank
Nem az Avtovazbank az első eset - a FATCA Oroszországra vonatkozó része július 1-től lépett érvénybe, emiatt július elején az Uralsib nagybank szintén bejelentette, hogy a továbbiakban amerikai állampolgárokat nem szolgál ki.
Moszkva májusban jóváhagyta a FATCA rá eső részét és bejelentette, készen áll arra, hogy az amerikai ügyfelek adatait kiszolgáltassa az amerikai hatóságoknak, cserébe azért, ha a későbbiekben az amerikai fél is kiszolgáltatja az adóelkerülés céljából nyugatra menekített orosz vagyonok adatait. Bár az orosz szövetségi törvények előírják a bankok számára az amerikai ügyfelek adatainak kiszolgáltatását, a szabályozásban lehetőséget hagytak arra, hogy a bank az érintett ügyfelek számláinak bezárása mellett döntsön és a továbbiakban megtagadja a szolgáltatásokat. Az orosz bankok egy része ezzel a kiskapuval élt - inkább kirúgják az amerikai ügyfeleket és bezárják számláikat, a továbbiakban pedig nem szolgálnak ki amerikai állampolgárt, mint hogy az amerikai hatóságoknak rendszeresen jelentéseket küldjenek.

http://www.hidfo.net/2014/08/04/tobb-orosz-bank-bezarja-az-amerikai-ugyfelek-szamlait