Vasárnap a több hete körbezárt 72. Gépesített Dandár 440 katonája (köztük 164 határőr) dezertált és indult meg az orosz-ukrán határ felé. A Népi Milícia egy korridort alakított ki a távozók számára, amin keresztül épségben elérhették a gukovói határátkelőt, ahol - immáron fegyvertelenül - bebocsátást kértek az Oroszországi Föderáció területére. Az orosz határőrség az átkelést engedélyezte, a sebesülteket orvosi ellátásban részesítette, több ukrán katonát kórházba is szállítottak.


A közel félezer ukrán katona harcból való távozását tárgyalások előzték meg. A megadás és az épségben távozás feltételeként a felkelők az ukrán katonai eszközök - mintegy 70 db páncélozott harcjármű, számos tüzérségi eszköz és kézi lőfegyver - épségben, működőképes állapotban való átadását szabták meg. A katlanban lévő többi katona (köztük lengyel zsoldosok, akik nem kívánnak Oroszországba távozni) megadásáról még tárgyalnak a felkelők és az ukránok küldöttei. Amennyiben nem sikerül megegyezniük a feleknek, akkor a felkelők folytatják a tüzérségi csapásokat. A közelben még két másik körbevett ukrán egység is található, melyek sorsa hasonlóképp rendeződhet a következő napokban, amennyiben hajlandóak tárgyalni a Népi Milícia küldötteivel.

Az első dezertőrök megérkeznek az orosz határhoz
A fenti videón a dezertőrök kisebb csoportjának vezetője, az ukrán 72. Gépesített Dandár tisztje (a felvételen az első határátkelő) a következőket említi, mint a harctérről való távozás okait: az ukrán legfőbb katonai vezetés elárulta a harcoló alakulatokat, ígéreteiket nem tartották be. Nem kaptak heteken keresztül élelmet és ivóvizet, tüzérségi lőszereket pedig olyanokat kaptak, amik az ő általuk használt eszközökbe nem voltak valóak. A tiszt szerint nem volt már más választása, mint hogy megóvja a maradék beosztottja életét. Mindezt úgy, hogy nem a felkelőknek adták meg magukat, tehát katonai becsületükön sem esett így (akkora) csorba.http://www.hidfo.net/2014/08/04/dezertalt-440-ukran-katona-es-atkeltek-az-orosz-hataron
'Itt enni, inni adtak nekünk.'

Több mint 400 ukrán katona a határ orosz oldalán – “Itt enni és inni adtak nekünk.”

Az Ukrán Nemzeti Biztonsági- és Védelmi Tanács diplomáciai úton tartja a kapcsolatot azzal a több mint négyszáz ukrán katonával, akik azután jutottak át orosz területre, hogy az orosz határőrök – kérésükre – humanitárius folyosót nyitottak nekik.
Az Ukrán Fegyveres Erők 72. dandárjának tagjai a rosztovi régiónál jutottak át az orosz határon.
- Aznap újabb támadás történt, közvetlen veszélyben éreztük magunkat, nem volt más választásunk, mint visszavonulni. Itt enni és inni adtak nekünk – mondta egyikük.
A gukovói ellenőrzési ponttól nem messze sátortábort állítottak fel, ahol mind a 438 katonát elhelyezték. Várhatóan a Matvejev-Kurgan ellenőrzőpontnál juttatják őket vissza az ukrán oldalra. – Euronews

Bal-Rad komm: Üzenjük a magyarországi liberális oldalaknak: “A bűn (hazudozás) nem kifizetődő.” – “A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát…”


A DNR mai közleménye szerint a “katlanból” ma reggelig 485 valcmanista adta meg magát, és lépett Oroszország területére.

A Szverdlovszki – járásban fekvő Pancsenkovo – Birjukovo – orosz határ – háromszögbe bezárt valcmanista csoportosulás mintegy háromezer egyede is megkezdte önmaga leszerelését.
Ugyanakkor – meglehetősen szokatla módon – az interneten keresztül üzent Zaporizzsjába a DNR.
A kimondottan bérgyilkosokbó verbuvált, és zaporizzsjai “központú” hirhedett “Dnyepr” zészlóaljat – Jaros közvetlen partancsnoksága álá tartozott, és Kolomojszkij apanázsolta – teljes mértékben felszámolták, parancsnoki állományát mind egy szálig likvidálták. (A vézérhiéna természetesen közelébe sem szagolt a harcoknak!)
Az “Ajdar” zászlóalj viszont – amely már elég régóta morgolódik a kijevi latorhatalomra – tárgyalásokat kezdeményezett a népi miliciával. Az “Ajdar” parancsnoki kara már egy ideje “megviládosult” és nem nagyon akaródzik nekik részt venni az oroszirtásban.
Ám a tárgyalásokon felvetették, hogy mi lenne…? – ha összefognának a népfelkelőkkel, és a valódi és közös ellenség – Kijev ellen – fordulnának ők is! (Állitólag elég sok “törlesztenivalójuk van Valcmanék felé!)
Valerij Hetelej viszont, a kijevi pribékhatalom hadügyére már ismét a közeli győzelemről trillázik. (Valcman a megkoronázásakor néhány nap alatti “rendtételt” prognosztizált Donbasszba.! Azóta nem kevés viz folyt le a Dnyepren, és csak a húsdaráló működik egyre vadabb ütemben!)
Hetelej közeli győzelemben való bizodalmának azért némiképp ellentmond az a latolgatás, hogy Ukrajna egymillió állampolgárát óhajtja a mozgósitás útján hadba szólitani, a maximum 15 ezres létszámú donbasszi népfelkelőkkel szemben.
Ha ugyanis egy hónapon belül teljesülne Nyalókakirályék győzelmi reménye – hát akkor minek még egymillió katona?

https://balrad.wordpress.com/2014/08/04/kezd-kiurulni-a-katlan-valcmanek-kozeli-gyozelemrol-trillaznak/