A ledöngölt busz Jeruzsálemben - Fotó Haaretz
A ledöngölt busz Jeruzsálemben. 2014. augusztus 4. – Fotó: Haaretz

Ha már nincs fegyverük a jeruzsálemi palesztinoknak, – munkagépeket neveznek ki annak, – s úgy használják, mint a tankokat. És a jelek szerint, ez már egyfajta hagyománynak tekinthető náluk. Ma is történt egy ilyen eset:

Egy, a feltehetően a gázai mészárlás miatt feldühödött palesztin, – egy építkezésről elvitt egy hatalmas markológépet, majd zsidókra támadt Jeruzsálem belvárosában.
Halálosan megsebesített egy járókelőt, majd egy személyautót vett célba, – végül pedig felborított egy autóbuszt.
A markológépet vezető palesztint végül tűz alá vette a helyszínre siető rendőrjárőr és egy arra járó börtönőr. – Rövid úton végeztek vele.
A markoló által megsebesített járókelő a kórházba szállítás közben elhunyt. Öt ember könnyebben megsebesült: a buszsofőr, s három utas és egy rendőr.
Jeruzsálemben 2008-ban nagy munkagépekkel, buldózerekkel, kétszer is támadó akciókat hajtottak végre a járókelők ellen a palesztinok. – 2008 júliusában, három ember meghalt és több tucat megsebesült, amikor egy palesztin Kelet-Jeruzsálemben a buldózerét tanknak használva nekivezette azt egy busznak.
Két héttel később, 24 ember megsebesült, amikor egy palesztin szintén Kelet-Jeruzsálemben, ugyancsak egy buldózerrel, 5 gépkocsit tarolt le, mielőtt az izraeli rendőrök lelőtték.
Ugyanilyen támadás ismétlődött meg az első gázai mészárlás után is 2009 márciusában, szintén Jeruzsálemben. Lásd alábbi fotó:
2009 március 5 Fotó NYT
2009 március 5. – Jeruzsálem. – Fotó: NYT
2013-ban már az Izraeli hadsereg (IDF) katonai bázisának kerítését bontotta le akár egy tank, a palesztinok által hatalmukba kerített buldózer. A buldózer vezetője meghalt, egy katona megsebesült.

Amióta a palesztinok otthonait buldózerekkel és markológépekkel bontják el az izraeli katonák, – több palesztin civil, gyermek, asszony – és polgárjogi aktivista pl. Rachel Corrie nagy nemzetközi botrányt okozó halálát okozván 2003-ban, – azóta a palesztinok is előszeretettel kezdték fegyvernek használni ezeket a nehéz munkagépeket.

De őket már nem katonáknak, hanem terroristáknak nevezi a nyugati média, a jól bevált kettős mérce szerint.
rachel corrie 1
(Rachel Corrie (1979. április 10. – Rafah (Gáza), 2003. március 16.) egy amerikai fiatal, aki a Nemzetközi Szolidaritási Mozgalomhoz csatlakozva Gázába ment, hogy tiltakozzék a palesztin területeken folyó izraeli katonai hadműveletek ellen. Egy palesztin orvos házának eldózerolásakor megpróbálta feltartóztatni Rafahban az izraeli hadsereg egy „Caterpillar D9”-es katonai buldózerét, ami keresztülment rajta. – Wiki)
Források: MTI – Haaretz – New York Times