A lengyel mezőgazdasági miniszter, Marek Sawicki - Fotó - RT -Reuters - Francois Lenoir
A lengyel mezőgazdasági miniszter, Marek Sawicki – Fotó: RT /Reuters – Francois Lenoir

Magyarország sem lesz kivétel: Válaszként az Unió legújabb kereskedelmi szankcióira: Oroszország megtilthatja a magyar gyümölcsök importját is. És ez még csak a kezdet.

Moszkva augusztus 1-jével megtiltotta a Lengyelországból származó zöldségek és gyümölcsök bevitelét Oroszországba. A döntést azzal indokolták, hogy a lengyel gyümölcsök és zöldségek nem felelnek meg az élelmiszerbiztonsági követelményeknek. Konkrétan; az egészségre káros anyagokat találtak az orosz élelmiszerbiztonsági laboratóriumok a lengyel zöldségekben és gyümölcsökben, – elsősorban az almában.
27 esetben mutattak ki a gyümölcsökben un. “peszticid-szermaradványokat” és nitrátok nyomait. Túlzott peszticid szinteket mértek, az összes lengyel alma 90 %ában.
(“A peszticidek, más néven növényvédőszerek, – olyan anyagok és annak keverékei, – vegyszerek, biológiai szubsztanciák és egyéb ágensek, – melyek alkalmazásának a célja a növények, termények védelme, és a kártevő élőlények távol tartása, terméketlenné tétele és elpusztítása.” – Forrás: Wiki – Vagyis, a túlzottan nagy koncentrációjú növényvédőszer-maradványokat a lengyel gyümölcsökben; – azoknak az indokolatlanul sokat történő permetezése okozhatta! – a szerk.)
Ám az almán kívül, a beviteli tilalom külön nevesíti a lengyel körtét, a birset, a cseresznyét, az őszibarackot, a nektarint, a szilvát, a fekete ribizlit, valamint a káposztát, – de lényegében megtiltja az összes friss és mélyhűtött zöldségek exportját Lengyelországból, Oroszországba.
Ez viszont nagyon érzékenyen érinti a lengyel gazdákat. Lengyelország Európa legnagyobb almatermelője és a termésének legnagyobb részét eddig az orosz piacra szállította. 2013-ban, több mint 320 millió euróért adtak el gyümölcsöt Oroszországnak.
A lengyel hatóságok erre a nyilvánvaló orosz válaszintézkedésre úgy reagáltak, mintha meglepődtek volna. Persze, valahogy meg kell magyarázni a lengyel termelőknek, a lengyel kormány sorozatosan ostoba intézkedéseit, s az Unió, de elsősorban az USA politikájának feltétel nélküli, s már igencsak megalázó kiszolgálását.
A lengyel mezőgazdaság, – ha eddig nem volt; most kerül válsága, – ezt Marek Sawicki, lengyel mezőgazdasági miniszter is megerősítette sajtótájékoztatóján. Az Uniótól remél a lengyel gazdák számára kártérítést, – hiszen az Oroszországba irányuló exporttilalom súlyos veszteségeket okoz nekik.
Persze a lengyel hatóságok előbb is gondolkodhattak volna ezen, – hiszen nyilvánvaló volt előzőleg is, hogy Oroszország tiltó intézkedéseket fog bevezetni Lengyelországgal szemben, amennyiben annak kormánya támogatja az Unió újabb szankcióit Oroszország ellen. – Úgyhogy a lengyel gazdák köszönhetik most a saját kormányuknak az exporttilalom miatt bekövetkezett hihetetlen nagyságú anyagi kárukat, – mivel a terményeiket sem a lengyel piacon, de még az Unió piacain sem tudják eladni, komoly bevétel kiesés nélkül. – Mert hirtelenjében túltermelési válság alakult ki.
BtzjLw_CEAAL9M2
Almát enni, – hazafias kötelesség!
A hivatalos és liberális lengyel média hatalmas hisztibe is kezdett, – felszólítván minden lengyelt, hogy egyen almát, – sőt almát enni egyenesen hazafias kötelesség! – Bizonyítván, hogy nem káros az egészségre. (Na meg némileg kompenzálván a termelők bevételkiesését.)
Ám ezt a kompenzációt igazából valóban az Uniótól várják a lengyelek, – bár Ukrajna mindennek az oka, eddig is az volt, – de most az alma-válságnak is, – hisz miatta nem veszik többé az oroszok. – De, hát Ukrajnától elvárni kompenzációt, az olyan lenne, – mint a koldustól koldulni. Marad tehát az Unió; hiszen elméletileg a tagállamok remélhetnek némi támogatást a közös pénzalapokból, az uniós szankciók megtorlását célzó orosz intézkedésekből fakadó károk enyhítésére.
Már amennyit remélhetnek. De ebben az esetben még csak Lengyelország támogatási (kompenzációs) igényéről van szó, – ám az Uniónak támogatnia kellene magát Ukrajnát is, – cserébe azért mert Oroszország augusztus hónappal letiltotta az ukrán szója termékeket, az étkezési kukoricát (GMO gyanú? – a szerk), valamint a napraforgóból készült termékeket, tejtermékeket, konzerveket.
S ezzel lényegében mind az ukrán, mind pedig a lengyel mezőgazdaságot a padlóra küldheti Oroszország, – hiszen nem lesz kinek eladni a terményeiket, – s egyszerűen rajtuk rohad. – És sok gazdának nem lesz akkora bevétele, amiből biztosíthatná a feltételeket arra, – hogy jövőre is jó termése legyen, – ha egyáltalán lesz valami, s nem maradnak parlagon a földek.
Bt4ZQzzIUAALqLS
Mindennek Ukrajna az oka!
Ám ez a hirtelen jött mezőgazdasági túltermelési válság, – nemcsak Ukrajnát és Lengyelországot érinti, – de érintheti egész Közép-Európát is, – lévén itt mindenütt uniós tagállamok vannak. De akár az egész Uniót is, – hiszen Oroszország fontolgatja azt, – hogy az egész Unióból megtiltja a növényi termékek bevitelét Oroszországba, – mert több uniós növényi termékben mértek az orosz laborok a szükségesnél nagyobb koncentrációban visszamaradt permetezőszer-maradványokat.
De Magyarországra is kihathatnak ezek a szankciók! Mert azzal, hogy kiterjesztik az unió minden országára, – ebből hazánk sem maradna ki. Oroszország szintén megtilthatja a magyar gyümölcsök importját is.
Magyarország zöldségből és gyümölcsből, az exportjának majd a 8 %-t szállítja Oroszországba, mintegy 30 milliárd forint értékben. – S ennek a bevételnek az elmaradása, s a hihetetlen mennyiségű áru rohamos minőségcsökkenése a nyári melegben, – nagy károkat okozhat a magyar gazdáknak. Nagyságrendekkel nagyobbat, mint amennyi a bevételük lett volna. És a zöldség-gyümölcs kivitelének tilalma, ki tudja mivel folytatódhat.
***
De nem kell csodálkozni azon, hogy Oroszország válaszlépéseket tesz az Unió és annak bábkormányai ellen. – De persze a kormányok ostobaságának és szolgalelkűségének a levét a nép issza meg megint, – mert egy ilyen kezdődő mezőgazdasági válság, – nem akármilyen lavinát indíthat el mind a magyar, mind egész Közép-Európa gazdaságában.
Persze az orosz válaszlépéseknek is megvannak a maga okai, – melyeket nagyjából olvasóink is ismernek. – De beszéljünk csak most az eredeti témáról, Lengyelországról, s annak az ukrán válságban betöltött szerepéről, – melyek az uniós szankciók támogatása mellett, még szintén okai lehettek a Lengyelországgal szemben bevezetett orosz válaszlépéseknek:
A lengyelek 2013. szeptembere óta tevékenyen részt vettek az ukrajnai halálbrigádok megalakításában, amikor is R. Sikorski meghivta a ‘Jobb Szektor’ 86 tagját kiképzésre Leginiwo-ba, a rendőrségi kiképző központba, – mely Varsótól 23 km-re található.
Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a kelet-ukrajnai zsoldoscsapatok között, az ‘American PMC Academi’ és a ‘PMC Greystone Limited’ martalócai mellett ott voltak a lengyel belügyminiszter Bartłomiej Sienkiewicz katonai magánvállalatának; az ‘ASBS Othago-nak zsoldosai is, – kik neonácikkal karöltve nagy vehemenciával irtották az orosz ajkú lakosokat és milicistákat Kelet-Ukrajnában.
Előbb-utóbb minden gazemberség kiderül, – melyekért minden gazembert utolér a megérdemelt büntetése. De nem kell csodálkozni azon sem, hogy az Egyesült Államoknak, s az Európai Uniónak a súlyos gazdasági szankcióira, – ellenintézkedésekkel válaszol Oroszország.
Mert a Nyugat egy olyan gazdasági háborút kezdeményezett, – melybe lényegében csak saját maga bukhat bele. – Ahogyan ez egyre jobban körvonalazódik.
Ám fel kell tennünk a kérdést: Vajon a nyugati vezetők és oligarchák ostobaságáért, – miért az európai, s főleg a közép-európai népeknek kell fizetni? – Hiszen egyre világosabb, hogy a közép-európaiaknak fájhatnak legjobban az Oroszország elleni szankciók.
Szabad Riport
Források: MTI – RT – Euronews – SzRTI archivum



Putyin: "Szankciókat dolgozunk ki válaszként a nyugat számára."

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította a kormányt, hogy dolgozzanak ki szankciókat a nyugati országok ellen, amik megfelelő válaszként szolgálhatnak. Putyin szerint "Eléggé türelmesek voltunk a nyugati államokkal, ennek ellenére ők minden nemzetközi normával szembemenve továbbra is szankcionálnak minket. Természetesen a válaszszankciókat úgy kell kidolgoznunk, hogy a hazai gyártóinkat ne veszélyeztesse, és a hazai fogyasztókat se."
Hídfő.net | Vlagyimir Putyin
Az elmúlt héten több EU tagállam orosz energetikai, pénzügyi és védelmi ipari cégek ellen hozott újabb tilalmakat. Ezek az új szankciók főleg Oroszország egyik legnagyobb bankját, a Sberbankot érintették. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Sberbank a napokban fejezte be a PRO 100 fizetési rendszerű bankkártyáinak fejlesztését, és megkezdődött azoknak a bevezetése a lakosság számára is. A PRO 100 rendszerről itt olvashat bővebben.
Ezzel a Visa és a Mastercard az orosz pénzügyi szektor felett jelentős kontrollveszteséget szenvedett el. Lobbista barátaik későn reagálnak az eseményekre, mivel a Sberbank elleni szankciók értelmüket veszik az amerikai tőke kiszorításával Oroszországból.

http://www.hidfo.net/2014/08/06/putyin-szankciokat-dolgozunk-ki-valaszkent-nyugat-szamara