Az ukrán Naftogaz energetikai cég kínai hitelt vesz fel, Igor Didenko energia és szénipari miniszter-helyettes szerint 3,6 milliárd dollár értékben, amire a korábban megkötött kínai-ukrán kormányközi együttműködés keretén belül kerül sor, vagyis az ukrán kormány garanciát vállal érte. Az összeget 2016-tól különféle projektek megvalósítására fogják fordítani, Didenko szerint a pénz 60%-ából kínai felszereléseket vesznek, 40%-át a már meglévő infrastruktúra hatékonyságának növelésére fordítják.
Hídfő.net.ru | Naftogaz
A hitelt ugyan hivatalos magyarázat szerint 2016-tól kezdik el költeni, azt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Ukrajna Oroszországgal szemben fennálló gáztartozása jelenleg 2,44 milliárd dollár. Emellett Kijev a téli humanitárius segítségnyújtás részeként a korábbihoz képest kedvezményes áron, ezer köbméterenként 365 dollárért veszi a orosz gázt, de ez a kedvezmény április 1-jén véget ér. Moszkvának a szerződés alapján jogában áll leállítani a gázszállítást, ha Kijev nem fizet.
Az orosz tartozás ezen felül is csak egyre fokozódik, Kijev ugyanis nem akar fizetni a Donbassz régió által felhasznált gázmennyiségért. A Natfogaz nemrég jelentette be, hogy valamiféle kompromisszumot akar kötni a Gazprommal az elszakadó régiók kapcsán. A jelenlegi helyzet ugyanis az, hogy Kijev a tél közepén leállította a gázszállítást a Donbassz régióba, halálra ítélve ezzel civilek százezreit. Vlagyimir Putyin egy beszédében genocídiumnak nevezte a történteket, és Moszkva azonnal megtette az ellenlépéseket, megkezdődik a gázszállítás a Donbassz régióba. Miközben az ukrán kormány és a nyugati országok továbbra is Ukrajna részének tartják a régiót, az ott élő lakosság gázfelhasználását Kijev nem akarja fizetni, a nyugati országok pedig hitelezni nem akarják.
Tehát Kijev abban a helyzetben találja magát, hogy amennyiben ragaszkodik ahhoz, hogy a referendumok, majd fegyveres harc útján elszakadt régiókat továbbra is saját területeinek nevezi, fizetnie kell a Gazpromnak azért a gázért, amit a Donbassz régióba szállítanak. Ha nem fizet, azzal elismeri, hogy a Donbassz régió nem Ukrajna része, vagyis a Donyecki Népi Köztársaság függetlenségét ismeri el.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/26/kinai-hitelt-vesz-fel-naftogaz