Hakem al-Zameli, az iraki parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottság elnöke hétfőn kijelentette, hogy az iraki hadsereg lelőtt két brit repülőgépet, ami fegyvert szállított az ISIS terrorszervezetnek. Zameli az Iraki Iszlám Legfelsőbb Tanács arab nyelvű információs központjában tette a kijelentést, hozzátéve, hogy bizonyítékaik vannak az esetre. Az iraki parlament magyarázatot követel Londontól.
Később egy iraki tisztviselő is információkat hozott nyilvánosságra arra vonatkozóan, hogy a bagdadi kormány napi szinten kap jelentéseket al-Anbar provinciából arról, hogy az amerikai vezetésű koalíció gépei fegyvereket dobnak le a terroristák által ellenőrzött területeken. Az iraki tisztviselő szerint az Egyesült Államok szándékosan tartja fenn a kaotikus helyzetet az Anbar provinciában, valamint Karbala és Bagdad városában, mert nem akarja, hogy az ISIS válsághelyzet véget érjen, hanem a terroristák oldalán áll.
Hídfő.net.ru | ISIS Anbar amerikai fegyverISIS csapatok amerikai fegyvereket szereztek az Anbar tartományban
Kalaf Tarmuz, az anbari provinciális tanács vezetője is kijelentette, hogy a nyugati országok támogatják a Takfiri terroristákat Irakban, és amellett, hogy a terroristák által ellenőrzött területeken rendszeresen fegyverszállítmányokat dobnak le, a terroristáktól megtisztított területeken nyugati és izraeli gyártású fegyvereket találnak. "Az Egyesült Államokban, európai országokban és Izraelben gyártott fegyvereket találtunk az ISIS által ellenőrzött Al-Bagdadi régióban". Tarmuz elmondása szerint az európai és izraeli gyártású fegyvereket Ramadi városának keleti részén is felfedezték, szintén a terroristák által korábban ellenőrzött területeken.
Al-Zameli emellett azt is kijelentette, hogy azok a gépek, melyek hivatalosan az ISIS elleni koalíció részeként a terroristák elleni harchoz szállítanak fegyvert, a fegyverszállítmányokat valójában a terroristák által ellenőrzött területeken, Szalahudin, Al-Anbar és Dijala provincikában dobták le, vagyis a nyugati országok által az ISIS elleni harc ürügyén Irakba küldött fegyvereket közvetlen az ISIS ellátására szállítják. Al-Zameli szerint Irakban az ISIS túlélésének egyetlen oka, hogy a nyugati országok fegyverrel látják el a terrorszervezetet.
Al-Zameli nyilatkozata szerint bizonyítékaik is vannak erre vonatkozóan, ahogyan a bizottság arra is bizonyítékokat sorakoztatott fel, hogy az amerikaiak fejlett fegyverzetet, többek között légvédelmi eszközöket szállítanak az ISIS terrorszervezet számára. "Az USA fegyverszállítmányokat dob le az ISIS-nek, majd arra hivatkozik, hogy nem tud a terrorista csoportok pontos elhelyezkedéséről, és ezzel próbálja elfedni a valóságot, vagyis, hogy eleve a terroristák ellátására indulnak a fegyverszállítmányok Irakba".
Az iraki nemzetbiztonsági bizottság a nyilatkozat szerint meg fogja tenni a megfelelő intézkedéseket Irak légterének védelmére. Ha a nyugati országok fegyverrel támogatják a terroristákat és felvértezik őket az iraki légierő fölénye ellen, Irak más országoktól fog segítséget kérni a probléma kezelésére. Jome Divan, az iraki parlament al-Szadr blokkjának tagja kifejtette, hogy a nyugati koalíció a terroristákat támogatja a kormányerőkkel szemben, és miközben légicsapásaik soha nem a terroristák fő állásait célozzák, azok komoly gondot okoznak az iraki csapatoknak.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/26/iraki-tisztviselok-szerint-nyugati-orszagok-az-isis-nek-szallitanak-fegyver