"Katonai és technikai együttműködésről" szóló burkolt szerződést írt alá Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek - ezt maga Porosenko jelentette be, de nem árult el részleteket a megkötött szerződésről. Vagyis Ukrajna egy közvetítőn keresztül az USA-val állapodott meg fegyverek "vásárlásáról". A fegyverek szigorúan védelmi célokat szolgálnak Porosenko szerint, amelyekkel megvédheti az országa szuverenitását és területi integritását. Szerinte az ukrán csapatoknak fel kellett adniuk a harcot a modern orosz fegyverekkel ellátott szeparatistákkal szemben. A nyugati országok és az ukrán vezetés azzal vádolja Moszkvát, hogy a Kreml látja el a szakadárokat fegyverekkel, ezt azonban a Kreml tagadja

Kijev korábban arra szólította fel a nyugati kormányokat, segítsenek növelni az ukrán katonaság ütőképességét. Az államfő azt mondta, jelenleg „gyakorlatias párbeszéd” folyik Washingtonnal arról, hogy védelmi célokra fegyvereket - például kommunikációs vagy tüzérségi lövegek elhárítására alkalmas eszközöket - bocsássanak Kijev rendelkezésére.
Gölöncsér Miklós



Kijev hazudik: az Egyesült Arab Emírségek nem szállít fegyvert Ukrajnába

Az Egyesült Arab Emírségek nem írt alá Ukrajnával semmilyen egyezményt a fegyverszállításra vonatkozóan, mint ahogy azt korábban az ukrán belügyminiszter tanácsadója állította. Az arab ország külügyminisztériuma hivatalos állásfoglalásban tagadta az elhangzottakat.
Napokkal ezelőtt arról érkeztek jelentések, hogy Petro Porosenko egy fegyverexpóra látogatott az arab országba, ahol ukrán vállalatok "fontos szerződéseket írtak alá, melyek lehetővé teszik az ukrán hadsereg modernizálását". Később Anton Gerasenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Arab Emírségekkel egyezményeket írtak alá, mely szerint fegyvereket szállítanak Ukrajnának.
Hídfő.net.ru | Porosenko
Az ukrán Népfront egy képviselője szintén ilyen állítást tett egy Facebook-bejegyzésben. Később azonban a pravda.ru által megkérdezett vállalatok tagadták, hogy a tárgyalások során bármilyen megállapodásra jutottak volna az ukrán delegációval.
Mivel az arab ország külügyminisztériuma szintén tagadja a fegyverszállításról szóló híreket, valószínűleg nem többről van szó, mint hogy az ukrán fél politikai nyilatkozatokkal próbál nyomást gyakorolni az európai országokra, - az Európai Unió ugyanis mostanra igencsak megosztott azon a téren, hogy kell-e Ukrajnának fegyvert szállítani, vagy az mindössze a konfliktus elmérgesedését idézné elő.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/27/kijev-hazudik-az-egyesult-arab-emirsegek-nem-szallit-fegyvert-ukrajnaba