2015. február 26., csütörtök

Több mint 80 önkormányzat érintett a bankbotrányban

Mivel több mint 80 önkormányzat vezette számláját a Buda-Cash csoporthoz tartozó pénzintézeteknél, ezért a kormány lehetővé tette, hogy azokban az esetekben, amelyekben a helyhatóság egyetlen számláját zárolták, a további kincstári utalásokat már ne a Buda-Cash és csoportjának pénzintézeteihez utalja az államkincstár, hanem az önkormányzat által választott más számlára – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten az M1 Híradónak és az MTI-nek.
Hozzátette, hogy az intézkedés azért vált szükségessé, mert ezen önkormányzatoknál már márciusban gondot jelenthet a bérek, illetve az önkormányzat által juttatott szociális támogatások kifizetése.
Megerősítette azt is: a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium által felállított közös munkabizottság elsőként most azt méri fel, hogy milyen kár érte a Buda-Cash pénzügyi csoport tevékenységének felfüggesztését követően az államot, illetve az önkormányzatokat.
Csak a pénztárakban, csak készpénzben
A DRB bankcsoport ügyfelei kizárólag a pénztárakban, készpénzben vehetik fel azt a 60 ezer forintot, amelyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) maximálta az ügyfelenként kifizethető összeget. A DRB Regionális Bank Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a szükséges készpénzfedezet a bankban rendelkezésre áll, a fiókhálózatba csütörtökön délelőtt kiszállítják. Hozzátették, hogy a fiókhálózat pénzeszközökkel történő ellátása során napközben előfordulhatnak technikai bezárások.
Az MNB csütörtöktől 60 ezer forintra csökkentette a DRB bankcsoportnál a kifizethető betétek és más források összegét. A BRB Buda Regionális Bankot, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bankot, a DDB Dél-Dunántúli Takarék Bankot és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bankot érintő intézkedésre az MNB közleménye szerint azért volt szükség, mert a bankok azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult.
90 nap alatt csak egyszer lehetséges
A 60 ezer forintos limit a jegybank által korábban elrendelt kifizetési korlátozás teljes 90 napos időszakára vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy egy ügyfél ebben az időszakban összesen csak 60 ezer forintot vehet föl.
Kedden, miután kiderült, hogy az MNB több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkant a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során (fedezet nélküli, úgynevezett százszoros tőkeáttétellel kötöttek üzleteket a svájci frank árfolyamára spekulálva), azonnali hatállyal felfüggesztette a jegybank a Buda-Cash tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztosokat rendelt ki és kifizetési korlátozást rendelt el a DRB bankcsoporthoz tartozó négy pénzintézetnél. Akkor ügyfelenként egy millió forintban korlátozta a kifizethető betétek és más források maximális összegét. Windisch László, az MNB alelnöke szerint a kár akár a százmilliárd forintot is elérheti.
Szerdán az MNB bankszünnapot rendelt el az érintett bankcsoportoknál, így az ügyfelek nem férhettek hozzá bennrekedt pénzeikhez. Csütörtök délelőtt majdnem minden bankfiók (egyesek korábban, mások csak később) kinyitott, de tömegek gyűltek össze a bejáratoknál, néhol a rendőröknek kellett lecsillapítani a kedélyeket.
(MNO)
Bal-Rad komm: Úgy hírlik, hogy egyféle “pilótajátékot” szerveztek, és a spekulánsok pénzeivel játszadoztak nagyban a tulajok. Akik aztán megorrintván a bajt, kiszálltak a buliból! Nagy lóvéval!
Kapnak majd két-három éveket, néhány milliós büntit!-oszt’ jónapot!
De akár meg is sértődhetnek, és őket is-mint Princz Gábort-majd tanyájukban keresik meg a kormányzati biztosok. Nem-e esetleg tudnának mondani valami kellemetlenséget. Ha tudnak!-márpedig miért ne tudnának?-majd levelezőin lebonyolítják a dolgot! Érdekes fejlemények lesznek itt még! Hiszen legalább tizenöt éven keresztül zajlott a biznisz! Néhány párt vezetése most kellemetlen napokat élhet át!


Magyar Szociális Fórum az eltűnt 100 milliárdról


Az emberek és közösségeik állami segédlettel történt tudatos kifosztásának minősítette a Buda Cash 100 milliárd forintra becsült sikkasztását, és a bróker cég kényes iratainak eltűntetését a Magyar Szociális Fórum csütörtökön.
Ahol ilyesmi előfordulhat, nem pusztán az ellenőrzés kérdése vetődik föl, hanem magának a rendszernek a mibenléte is. Százmilliárd forintot csak olyan rendszerben lehet eltüntetni, ahol a pénzügyi szféra összefonódik a politikai hatalommal, így a törvényeket könnyűszerrel ki lehet játszani. Ennek a nemzetgazdasági szempontból is tekintélyes összegnek valahol meg kell lennie, hiszen Magyarországról kisíbolták valahová. Hogyan fordulhatott elő, hogy a történtek nem csak az elmúlt 15 év magyar kormányainak nem tűntek fel, hanem azoknak az országoknak sem, amelyeknek a trezorjaiban a pénz kikötött? Az MSZF szerint ez csak úgy fordulhatott elő, hogy a közös pénzügyi rendszer lehetővé teszi az effajta kifosztást, és nem azt nézik, hogy a pénz miből származik, hanem azt, hogy van. Ez a tény önmagában is rávilágít a tőkés rendszer lényegére – írja a társadalmi mozgalom.
Bármennyire látványos is az MNB által 100 milliárdosra becsült sikkasztás mérete, Magyarországon sem egyedül álló az eset. A Buda Cash sikkasztását megelőzte a devizahitelezés, mely több millió honfitársunkat forgatott ki a vagyonából, sokukat pedig halálba kergetett. Számítások szerint 1-1,5 százalékkal vetette vissza hazánk gazdasági növekedését.
De ott a Baumag-, és a Kulcsár-ügy is, mely szintén arra utal, hogy a tőke kibújik a társadalmi kontroll alól, noha társadalmi méretű tevékenységet fejt ki. „A Buda Cash 100 milliárdos pénzeltüntetése csak úgy fordulhatott elő, hogy a sokat hangoztatott szabadság, melyben élünk, elsősorban a finánctőke szabadsága, demokráciánk pedig formális demokrácia, hiszen nem érinti a gazdasági és pénzügyi lényeget. Sőt, bármikor a közösségi érdekek ellen fordítható, ha társadalmunk ezt hagyja” – szögezte le véleményét az emberjogi mozgalom.
A Magyar Szociális Fórum azt javasolja a Buda Cashnél megkárosított embereknek és önkormányzatoknak, hogy azonnal szerveződjenek károsult-közösséggé, és együtt lépjenek fel saját érdekükben, máskülönben a kilátásba helyezett, még oly részleges kártérítéstől is el fognak esni, mint az megtörtént a vörös iszap katasztrófa után.
Az MSZF egyidejűleg politikai felelősségre vonást követelt az ügyben, a bank felelősein túlmenően.+++

http://www.mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=836:magyar-szocialis-forum-az-eltnt-100-milliardrol&catid=2:magyar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése