Az orosz államfő aláírta a rendeletet, ami előírja, hogy az új szabályozás alapján külföldi állampolgárok is szerződéses állományú katonaként szolgálhatnak az orosz hadseregben. A dokumentum szerint az orosz hadseregbe belépő külföldi állampolgárok bevethetőek katasztrófahelyzetben, katonai közigazgatás elrendelése, és háború esetén is. Orosz szerződéses állományú katonaként ugyanakkor nem szolgálhatnak olyan külföldiek, akik büntetőeljárás alatt vannak, vagy börtönbüntetésüket töltik.
Korábban az Állami Duma hosszas vitát folytatott egy törvénytervezetről, ami előkészíti az Orosz Idegen Légió megalapítását, amely bevethető lenne Novorosszija területén, vagyis az Ukrajnától elszakadó köztársaságok határán elmérgesedő fegyveres konfliktust az orosz hadsereg a donyecki milíciában szolgáló ukrán állampolgárok bevonásával kezelné. Az Ukrajnától elszakadásért fegyveres harcot folytató több százezer felkelő az orosz hadseregben szolgálhat majd szerződéses állományú katonaként, ami lehetővé teszi, hogy Moszkva modern orosz fegyverekkel és harceszközökkel szerelje fel őket.
Az intézkedés jelentős visszatartó erőt jelent a nyugati országoknak. Mindeddig ugyanis ukrán állampolgárok ellen zajlott a háború, melynek motorját máig az amerikai magán katonai vállalatok adják. Az amerikai zsoldosok gátlástalanul lépnek fel az ukrán civilek és felkelők ellen. A rendelet viszont új helyzet elé állítja a nyugatot: attól a pillanattól, hogy az ukrán állampolgárok elkezdenek belépni az orosz hadseregbe, a nyugat a felkelők elleni fellépéssel Oroszországgal kerülne közvetlen katonai konfliktusba, amit az Egyesült Államok kivételével más nyugati ország aligha vállalna.
Hídfő.net.ru | Vlagyimir PutyinPutyin újévi üzenete: "az új év olyan lesz, amilyenné mi tesszük."
http://www.hidfo.net.ru/2015/01/02/putyin-engedelyezte-hogy-az-ukran-miliciak-belepjenek-az-orosz-hadseregbe