Marek Obrtel alezredes, az Afganisztánban üzemelő 11. cseh katonai kórház volt vezetője - katonaorvos - petíciót nyújtott be a Cseh Köztársaság védelmi miniszterének, Martin Stropnickýnek, amiben arra kéri, vonja meg tőle korábbi kitüntetéseit, amit azért kapott, mert részt vett a NATO által vezetett "békefenntartó" missziókban. Orbtel, aki korábban részt vett az Afganisztánban, Koszovóban és Boszniában zajló műveletekben, kijelentette, hogy a NATO egy szervezett bűnözői csoport, ami mesterséges konfliktusokat gerjeszt, és katonai erővel világszerte a legmagasabb szintű romlottságot terjeszti.
Az InSerbia hírügynökség szerint Obrtel azzal vádolja az észak-atlanti szövetséget, hogy világháborút akar kirobbantani Oroszország ellen, mert a nyugati gazdaság válsága azzal fenyeget, hogy a NATO anyagi támogatásai is elapadhatnak. A NATO ebben a helyzetben konfliktusok gerjesztésével próbálja megindokolni saját létezését, és a háborús gócokban a fegyverértékesítésekkel akarja magas profithoz juttatni a nyugati országokat, melyek a NATO működésének közvetlen anyagi támogatói.
Obrtel egyúttal kijelentette, hogy a cseh államfővel szemben ő inkább Putyin pártján áll ebben az új hidegháborúban. A Russia Today értesülése szerint a védelmi minisztérium azt a választ adta, hogy nincs jogi alapja visszavonni a korábbi kitüntetéseket, ehelyett egyszerűen visszaadhatja azokat.
Hídfő.net.ru | NATO kitüntetés

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/02/cseh-alezredes-nato-egy-szervezett-bunozoi-csoport