Az előzetes várakozásoknak megfelelően újra előléptek különböző "civil csoportok", akik február végére meg is hirdették a szimpátia-tüntetést, Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásának idejére. A Merkel látogatása előtti napra összehívott kormányellenes tüntetés szintén azt hangsúlyozná, hogy a keleti nyitást folytató kormány "antidemokratikus módon" akar elszakadni a nyugattól.
A megmozdulás egyben szimpátiatüntetés is lesz, és megfeleltethető annak a megmozdulásnak, amit Kijevben tartottak a puccsisták Catherine Ashton, az Európai Unió volt külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének Kijevben tett látogatása idején. Ashton Kijevben tett látogatása idején ígéretekkel hitegette az ellenzéki csoportokat, valamint több ellenzéki párt vezetőivel is hosszas megbeszéléséket folytatott az ellenzék anyagi támogatásáról, és kormányra jutásuk esetén az Európai Unió "elvárásairól".
A tüntetést egyelőre a "Százezren az internetadó ellen" és a "60ezren a MAGÁN nyugdíjukért" nevű Facebook- csoport hirdeti. Mindkét név csalóka: az általuk meghirdetett tüntetéseken valójában csak első alkalommal volt tízezres nagyságrendben mérhető tömeg, a második megmozdulásra sokan már az uniós zászló miatt nem mentek ki. Az álcivil csoportok legutóbbi, összevont, nagy tüntetésként meghirdetett megmozdulásán mindössze néhány száz fő jelent meg. A februári megmozduláson a gyülekezési jogról rendelkező törvények módosítása ellen is tüntetnek.
A Merkel-váró tüntetés szervezése a civil látszat ellenére közvetlen a Demokratikus Koalícióhoz köthető. Oláh Lajos, a DK politikusa december közepén meghirdette, hogy az ő Facebook-oldalán lehet üzenni Angela Merkelnek. A DK azt várja szimpatizánsaitól, hogy tegyenek javaslatokat, szerintük mit kellene kérdezzen Angela Merkel Orbán Viktortól, amikor személyesen találkoznak. Az általuk legjobbnak ítélt kérdéseket még a kormányfővel folytatott tárgyalása előtt továbbítják a német kancellárnak.
Hídfő.net.ru | Oláh Lajos DKOláh Lajos - korábban az MSZP, jelenleg a Demokratikus Koalíció tagja
http://www.hidfo.net.ru/2015/01/02/meghirdettek-merkel-varo-tuntetest