Négyórás interjút készített Viktor Janukovics megdöntött ukrán elnökkel Moszkvában Oliver Stone. Az amerikai filmrendező a Facebookon jelentette be, hogy dokumentumfilmet készít az ukrajnai eseményekről.
oliv
Mint írta, egyértelműnek tűnik számára, hogy a tizennégy rendőrrel és negyvenöt civillel végző mesterlövészeket a Majdanra egy „harmadik fél” küldte. Stone szerint számos tanú is igazolta, hogy a Nyugat-barát erők álltak az „idegen elemek” mögött, s mindez magán viselte „a CIA ujjlenyomatát”.
A filmrendező korábban Hugo Chávez volt venezuelai elnökről is készített filmet. Facebook-posztjában felidézte, hogy 2002-ben egy rövid időre megpuccsolták Chávezt, amikor az ellene tüntetőkre „titokzatos mesterlövészek lőttek”. Mint írta, hasonló technikával próbálták megdönteni utódja, Nicolas Maduro kormányát is az óév elején. „Elegendő káoszt kell létrehozni, ahogy a CIA tette ’53-ban Iránban, ’73-ban Chilében és számtalan más puccs során, és a legitimen megválasztott kormányt meg lehet dönteni. Ez Amerika puhaerő-technikája” – fogalmazott Stone.
„A majdani mészárlásnak nevezett eseményeket úgy mutatták be a nyugati médiában, mint egy instabil, brutális, oroszbarát Janukovics-kormány következményét. Janukovics belement a február 21-i egyezménybe az ellenzéki pártokkal és három európai külügyminiszterrel, másnapra azonban ez értelmét vesztette, amikor jól felfegyverzett neonáci radikálisok merényletfenyegetéseikkel arra kényszerítették az elnököt, hogy elhagyja az országot. Ezután azonnal megalakult a Nyugat-barát kormány, amit rögvest el is ismert Washington” – hangsúlyozta a filmrendező. Mint írta, Nyugaton nem mutatják meg a valóságot, inkább szürreális módon megismétlődik a 2003-as iraki háborút megelőző „tömegpusztítófegyver-kampány”.
Oliver Stone jelenleg egy olyan dokumentumfilmen is dolgozik, amely a tömeges megfigyelési botrányt kirobbantó volt amerikai nemzetbiztonsági alkalmazottról, Edward Snowenről szól, aki Oroszországban kapott menedéket.
(MH)