Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter szerint Franciaország "készen áll arra, hogy újra megfontolja" a Misztral helikopter-hordozó hajók átadását Oroszországnak. A miniszter közleménye szerint az átadást az Ukrajnában megkötött tűzszünet betartásához viszonyítják, valamint egy olyan terv kidolgozásához, ami valós politikai rendezést jelentene. Tehát Franciaország ahhoz viszonyítja egy államközi szerződés teljesítését vagy nem teljesítését, hogy hogyan rendeződik egy olyan konfliktus, amiben egy a szerződésben részt nem vevő ország folytat fegyveres harcot saját állampolgárai ellen, hatalmas megrendeléseket adván a nyugati fegyvergyártó cégeknek.
A francia sajtó szerint 2015-ben a Misztral-ügy újra egy meghatározó téma lesz, és ezzel gyakorlatilag azt valószínűsítik, hogy a kormány a hajókat továbbra sem akarja átadni - mert ha eleget tennének a szerződésben foglaltaknak, nem lenne ügy belőle 2015-ben. A francia sajtó egyre nagyobb nyomást helyez a kormányra ennek kapcsán. Politikai elemzők szerint a kormány nem csak szégyenbe hozta az országot, de azzal, hogy az Egyesült Államok nyomására szegnek meg egy államközi szerződést, Franciaország hosszú távon hitelteleníti magát és elriasztja a potenciális megrendelőket, komoly károkat okozva így a hazai iparnak.
Hídfő.net.ru | Misztral
Az első hajót, a Vlagyivosztokot 2014 november 14-én kellett volna átadniuk. Oroszország korábban már Párizsba küldte a hajó hazavezénylésével megbízott legénységet. A hajógyár szakszervezete már készült az átadási ünnepélyre, amire végül nem került sor, és erről a kormány az utolsó pillanatban tájékoztatta őket.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Washington utasítására hivatalos ajánlatot tett arra, hogy Franciaország ne adja át a hajókat a megrendelőnek, ehelyett az Egyesült Államok venné meg az Oroszország számára gyártott hajókat. Az orosz fél egyelőre elfogadja a szerződés rendezéseként a hajók megkésett átadását, vagy a teljes befektetett összeg visszafizetését. A NATO egyébként sem tudná megvenni a hajókat, mert amennyiben a francia kormány szerződést szeg, a NATO egyéves költségvetésének közel dupláját kellene jóvátételként fizetnie.
A francia kormány továbbra is válaszút előtt áll: felvállalják-e, hogy Washington nyomására megszegnek egy államközi szerződést, és ennek hatására megrendelések tucatjaitól esnek el, hiteltelenítik magukat a potenciális megrendelők előtt, és emellett még a NATO éves költségvetésének dupláját is ki kellene fizetniük, Washington pedig feltételezhetően nem fogja kárpótolni "szövetségeseit" az okozott veszteségért.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/02/franciaorszag-az-idot-huzna-misztral-ugyben