A donyecki nemzeti fizetési rendszert (NFR) kidolgozó állami szerv kijelölt nyolc bankot, hogy vegyen részt a NFR operatív központjának kialakításában, amit a donyecki vezetés december 15-re időzített.
Vlagyimir Komlev, a NFR szervezetének vezetője szerint a kezdeti projektben az SMP bank, a Rosszija bank részvétele kritikus fontosságúnak tekinthető, mivel ezek a legnagyobb bankok a régióban. Bevonják továbbá a Roszbank, Alfabank, Ural Bank pénzintézeteket is. A projektbe bevont bankokat a méret, területi elhelyezkedés és rendelkezésre álló technológia alapján válogatták ki. Komlev elmondása szerint 2015 első negyedévében már átállnak a VISA és Mastercard rendszeréről a saját nemzeti fizetési rendszer használatára, hogy a nyugati országok ne tudják gazdasági zsaroló eszközként használni a fizetési rendszereik leállítását.
Hídfő.net.ru | Donyeck bankkártya
A projekt egyben azt is jelenti, hogy az érintett bankok összehangolják az általuk használt szoftvereket és egy közös belépési pontot hoznak létre a NFR használatához. Az érintett bankok januártól már a NFR bankkártyáit fogják kibocsátani a régió lakosságának, miközben a donyeckiek megtarthatják korábbi számláikat ezeknél a bankoknál, tehát az átállás az új kártya átvételén kívül semmilyen hétköznapi kellemetlenséget nem okoz. Épp ellenkezőleg: sok helyen ez fogja lehetővé tenni, hogy többé ne állhasson elő olyan helyzet, hogy nyugati politikai döntés miatt az ügyfelek nem jutnak hozzá saját pénzükhöz a bankautomatákból.
Komlev szerint az érintett bankok mindegyike teljeskörű együttműködést mutatott. Még a költségek véglegesítése van hátra, és indulhat is az új bankkártyák kibocsátása. Ugyanakkor a működést biztosító banki szoftver kezelése és fejlesztése a Donyecki Népi Köztársaság tulajdonában, állami tulajdonban lesz.
A NFR orosz megfelelőjét idén kezdték fejleszteni, miután Oroszország az Egyesült Államok és Európai Unió részéről gazdasági szankciók alá került. A VISA és Mastercard a nyugati országok politikai döntése miatt átmenetileg beszüntette szolgáltatásait Oroszország területén, aminek köszönhetően az ügyfelek nem tudtak hozzájutni saját pénzükhöz a bankkártyáikkal. Donyeck szintén függetlenedni akar a nyugati pénzrendszertől, és ez 2015 tavaszára várhatóan meg is valósul.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/09/donyeck-fuggetleniti-magat-nyugati-penzrendszertol