A Ria Novosztyi hírügynökség keddi jelentése szerint a Krím-félszigeten állomásozó Pancir rakétavédelmi komplexumok az utóbbi egy hónapban több, Ukrajna felől érkező drónt is lelőttek, melyek megpróbáltak belépni az orosz légtérbe. Ezek egyike feltételezhetően támadó fegyverzettel felszerelt amerikai modell volt. A Krím-félszigeten azonban március óta Pancir és S-300 csoportok állomásoznak, ami közép és hosszú távon hatékonyan ellenáll minden behatolási kísérletnek és rakétatámadásnak.
A Krím-félsziget légterét rendszeres közelítik meg drónok Ukrajna irányából, melyek legtöbbször felderítési céllal érkeznek, a légvédelmi rendszerek elhelyezkedését próbálják feltérképezni. Ezeket a gépeket azonnal befogják és figyelemmel kísérik. Ha az UAV behatol a légtérbe, és katonai létesítményt tudna megközelíteni, azonnal lelövik. A Ria Novosztyinak nyilatkozó forrás szerint ilyen számos alkalommal történt március óta.
Hídfő.net.ru | Pancir
http://www.hidfo.net.ru/2014/12/09/tucatnyi-dront-lottek-le-krim-felsziget-felett

A NATO szerint új szintre emelkedett Oroszország katonai légi aktivitása a balti-térségben, miután atomfegyver célba juttatására alkalmas hadászati bombázók is megjelentek a gyakorlatozó harci gépek között.
A NATO rutinszerűen észleli és befogja a Balti-tenger fölött az orosz gépeket, de vasárnap először találkoztak egy hat, nagy hatósugarú hadászati bombázóból álló alakulattal. Ez új dolog orosz részről – mondta Brüsszelben kedden Oana Lungescu NATO-szóvivő.
Összesen 13 orosz harci repülőgépet észleltek vasárnap a Balti-tenger fölött a nemzetközi légtérben, az atlanti szövetség határai közelében. Kanadai és portugál vadászgépek eredtek a nyomukba. Ezek a balti köztársaságban állomásoznak, és NATO-feladatot teljesítve légi járőrözést folytatnak – mondta.
Vasárnap délután négy Tu-95 és két Tu-22M típusú bombázót észleltek és fogtak közre. Később három Tu-134-es személyszállító és kiképző repülőgépet, valamint egy An-72-es teherszállító repülőgép, egy óra múlva pedig három újabb ilyen gép követte őket – mondta a szóvivő.
November 20-án Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára bejelentette, hogy az idén már több mint 400 ilyen gépet észleltek, vagyis 50 százalékkal többet, mint tavaly. A balti térségben a háromszorosára, százra nőtt az ilyen orosz bevetések száma. Lungescu szerint az ilyen repülések destabilizáló hatásúak és veszélyesek, mert ezek a repülőgépek nem közlik a pozíciójukat és repülési tervüket.
(MTI)
Bal-Rad komm: “…Kanadai és portugál vadászgépek eredtek a nyomukba. Ezek a balti köztársaságban állomásoznak, és NATO-feladatot teljesítve…”

-Érdekes dolog ez! Mert a térképre ránézve látható, hogy Oroszországnak van Balti – tenger partja. Ott -Lengyelország meg Litvánia között, van egy orosz korridor. Kalinyingrád. Ha pedig Misa madárkáinak oda van kedvük röppenni, hát mennek a Balti – tenger fölött! Hazulról – haza. Mehetnének “toronyiránt” is, (az jóval rövidebb út lenne Lettországon és Litvánián keresztül) de hát akkor mit csinálna a NATO?

Egyébiránt pedig kissé ellentmondásos a NATO rettegése! Mert mintha Kanada meg Portugália partjait nem a Balti – tenger nyaldosná?! De mégis kanadai meg portugál gépek eredtek az orosz repülők nyomába! (Bár még ez a számukra szerencsésebb variáns. Mert bizony ebben a térségben az orosz gépeknek lenne több “utánaeredési” jogalapjuk a kanadai meg portugál gépeknek. Na akkor aztán eredezhetnének! Rutinszerűen!