Ewa Kopacz lengyel kormányfő létrehozott egy munkacsoportot, melynek feladata, hogy meghatározzon egy tervezetet arra vonatkozóan, hogyan támogassa Lengyelország az Ukrajnában működő lengyel nacionalistákat. A kormány közleménye szerint a munkacsoport magában foglalja a belügyminisztérium és külügyminisztérium képviselőit is, és azonnal megkezdi működését.
Ewa Kopacz a védelmi miniszterrel, belügyminiszterrel és külügyminiszterrel tartott találkozót követően jelentette be a döntést. Egyértelműen nem puszta anyagi támogatásról van szó; a belügy és hadügy közvetlen érintettsége arra utal, hogy Lengyelország immár nyíltan megkezdi a szomszédos országban működő nacionalista szervezetek kiképzését.
Hídfő.net.ru | Lengyel csapatok Lvov mellettLengyel csapatok egy Lvov környéki hadgyakorlaton - 2014. szeptember 19.
A sajtóközlemény szerint a munkacsoport a mai nap folyamán terjeszti elő javaslatait a lengyel nacionalisták támogatására vonatkozóan. Annak vélhetően lesz egy a nyilvánosság számára tálalt, általánosabb és elfogadhatóbb formája, és egy olyan változat, ami csak zárt ajtók mögött hangzik el. Ukrajnában jelentős létszámú lengyel közösség él, Lvov környéke lengyel terület, és a nacionalisták a mai napig ragaszkodnak a területi revízióhoz.
A munkacsoport létrehozásának geopolitikai jelentősége, hogy ostor módon csattogjon az ukrán kormány hátán: ha Kijev nem elég elkötelezett az orosz lakosság elleni háborúban, a nyugati elkötelezettségű Lengyelország a nacionalisták támogatásával tovább darabolhatja Ukrajnát, ami már egyébként is elveszítette területeinek egy részét. A munkacsoport célja így elsősorban nem a lengyel területek leszakítása, hanem, hogy Kijevvel szemben zsarolási potenciálként jelen legyen. Ha Ukrajna a lehetőségek minimálisra csökkenése miatt békét kötne és elfogadná az orosz köztársaságok függetlenedését, a nyugat ráuszítja Ukrajnára a lengyel szeparatistákat.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/09/lengyelorszag-szeparatista-csoportokat-kepez-ki-ukrajnaban