Oroszország nem fog részt venni Bécsben a mai nap folyamán tartott találkozón, ahol a leállított Déli Áramlat projekt résztvevői és az Európai Unió vezetői akarják megvitatni a gázvezeték Brüsszel szabályai szerint történő megépítését. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter ezt előre bejelentette, valamint azt is világosan leszögezte, hogy Oroszország lezártnak tekinti a projektet. "A találkozó az EU tagállamainak keretein belül szerveződik. Mi nem vagyunk az EU tagállama, így az Oroszországi Föderáció energiaügyi hivatala nem vesz részt."
Novak szerint már folyamatban van a Déli Áramlat projektről szóló kormányközi megállapodások eltörlésének előkészítése.
Hídfő.net.ru | Alexandr Novak
Oroszország egyelőre vizsgálja a projekt lezárásának jogi vonatkozásait, ami egy igen bonyolult feladat, mivel minden érintett országgal külön megállapodásban rögzítették az együttműködést, mielőtt Bulgária Brüsszel nyomására a projekt blokkolása mellett döntött. Novak elmondása szerint a projekt eltörléséről szóló döntést személyesen Putyin elnök hozta.
Brüsszel láthatóan nem tud mit kezdeni a kialakult helyzettel. Az érintett tagállamok képviseletei az orosz küldöttség nélkül fognak tanácskozni. Oroszország nem építi meg a projektet úgy, hogy az nyugati ellenőrzés alatt legyen, a tranzitországok pedig az orosz gáz nélkül aligha fogják megépíteni az üres csőrendszert.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/09/brusszel-az-altala-blokkolt-projekt-megepiteserol-kepzeleg