Az Ukrajnából kiszakadó Donyecki és Luganszki Köztársaság arra kéri Moszkvát, hogy ne szállítson szenet Ukrajnának, és segítsen feloldani a Kijev által fenntartott gazdasági blokádot.
A két köztársaság nemzetgyűlésének elnökei közös nyilatkozatot adtak ki; "A donbasszi bányászok az orosz kormányhoz fordulnak, mivel Kijev már nem vesz tüzelőanyagot a Donbassz régióból, bár a háború előtt tőlünk vették azt. Szükségessé vált rákényszeríteni Kijevet a gazdasági blokád feloldására. Kényszerítsék rá őket, hogy a mi bányáinkból vegyenek szenet, és hogy visszamenőlegesen kifizessék a munkánkat. Több száz vállalat és több millió ember sorsa múlik ezen."
Hídfő.net.ru | Donyecki szén
Korábban a Donyecki Népi Köztársaság bejelentette, hogy nem ad el szenet Kijevnek, míg az le nem állítja a harccselekményeket a front egészén. Kijev válaszul újabb offenzívát indított a bányaterületek visszaszerzésének céljával. A donyecki országgyűlési választások előtt Kijev több hónapig nem fizette a bányászok béreit sem, bár a területet továbbra is Ukrajna részének nevezte, így a DNK az elmaradt bérek kifizetését is feltételül szabta a szénszállítmányok újraindításához.
Ha Moszkva segítséget nyújtana a gazdasági blokád feloldásában, az azt jelentené, hogy Kijev kénytelen lenne elfogadni a béke feltételét, mert ez lenne az egyetlen lehetősége arra, hogy tovább működtesse az ország áramellátásának mintegy 40%-át biztosító széntüzelésű erőműveket.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/09/dnk-moszkva-segitseget-keri-gazdasagi-blokad-feloldasaban