Moszkva kifárasztásra játszik a délkeleti fronton - hiába kap az ukrajnai vezetés a háború támogatására az Egyesült Államoktól napi 8 millió dollárt, ezzel szemben Moszkva napi szinten ennek sokszorosát veszi ki az atlantisták zsebéből. Emlékszünk rá, hogy pár héttel ezelőtt jóformán napi szinten jöttek ki a korlátozások az ukrán termékekre; csokifélék, majd tejtermékek, aztán sajt, majd a különböző hústermékek, konzervált élelmiszerek. Ezeknek a bevételeknek a kiesése Ukrajna halála, mert az európai piacon az ukrán termékek versenyképtelenek.
Moszkva támogatásával a Donyecki Népi Köztársaságnak bőven lett volna ereje ahhoz, hogy megállítsa az ukrán előrenyomulást, az utóbbi hetekben offenzívává fejlődött támadást. Valójában meg is állították, de ezen a téren is érvényesült a kifárasztás elve. Ha gyorsan visszaverik a támadást, és ellentámadásban veszteségeket okoznak, akkor Kijev újra leállítja az offenzívát, és pénz takarít meg. A DNK harcosai ehelyett inkább folyamatosan "húzzák" magukra az ellenséget; újra és újra támadjon és napi szinten legyenek komoly veszteségei.
Hídfő.net.ru | Ukrajna tank roncs
Eközben Moszkva egyre nagyobb összegeket von meg Ukrajnától. Emelik a gáz árát, de ezzel együtt az elektromos áramét is, az újraindított importért Kijev pedig csak előrefizetéses rendszerben fizethet. Napi szinten egyre több terméket korlátoznak. Ha ezeket számokra vetítjük, ki, súlyos milliárdokról beszélünk. Egyik oldalon napi szintű veszteségek, másik oldalon napi szintű kiesés. Eredmény: az ukrán állam fizetésképtelenség felé araszol.
Az ilyenfajta kiesés és termékkorlátozás ráadásul hosszú távon érezteti az igazi hatását. A gazdák ugyanis nem tartják feleslegesen az állományt, ezért rövid időn belül felszámolásba kezdenek. Hiába stabilizálódna a helyzet egy év múlva, a termelést nem lehet újraindítani, mert nincs állatállomány hozzá. Tehát Ukrajna felkészülhet arra, hogy bevételei hosszú távon csökkennek. Az ukrajnai gyárak is sorban mondanak csődöt. Legutóbb az Antonov repülőgépgyár, de előtte az ország legnagyobb hajógyára is bezárt, ezen felül haldokolnak a nehézgép gyárak, mezőgazdasági gépgyárak is. Egy-egy gyár bezárása kihatással van a beszállító cégekre, fuvarozó cégekre, nyersanyag előállítókra is.
Mi lehet az oka annak, hogy Moszkva nem hagyja, hogy a DNK letiporja az ukrán hadsereget, ehelyett ezt a lassú kifárasztásos módszert kell alkalmazza? Egyrészről Moszkvának tiszta a keze, egy puskalövést sem kellett leadnia. Másrészről nem elég neki a DNK, Moszkva vissza akarja szerezni befolyását egész Ukrajnára, hogy az Eurázsiai Unió érdekövezetét kitolhassa a számára legfontosabb terület felé, Szerbiára és Bulgáriára. Kijevet tehát nem katonai erővel legyőzni kell, hanem politikailag és gazdaságilag megbuktatni. Ezért Moszkva közreműködésével most újabb tűzszünetet hoztak tető alá, úgy, hogy Kijev nem tudta elérni a számára létszükségletet jelentő szénbányákat. Most több heti hatalmas összegeket felemésztő támadássorozat után ott áll Kijev, hogy se pénz, se szén - csak hideg van, de az egyre nagyobb. Gyakorlatilag, ha az Európai Unió nem tud nagyon gyorsan konkrét anyagi és nyersanyagbeli segítséget adni, Kijev térden állva fog a Kreml kapuján kopogtatni. Akkor pedig nagyon gyorsan kezdetét veszi a politikai átrendeződés Ukrajnában. Hozományaként az összes Jobb Szektoros, külföldi zsoldos, oligarcha és azok kiszolgálói menekülhetnek szét a világba. (Ami sajnálatos, hogy ezek jó része nem fog túl messzire menni, Magyarország megfelel majd nekik - éppen úgy, mint annak idején a szerb háborúk után is tele voltunk szerbiai bűnözőkkel. Hatalmas harc lesz majd a pénzes körök feletti uralom újraosztásában és az alvilágban. De ez már egy másik fejezet lesz.)
Egyetlen kérdés marad csak. Meddig megy el az EU és az USA - mennyire számít presztízs kérdésnek Ukrajna és hol lesz ennek a határa. Ukrajna uralása hosszú távon mit jelent Európára nézve - mert nem mindegy, hogy az EU határa ér el az orosz határig, vagy az orosz határ ér el az EU határig. Az Ukrajna feletti uralom cél Moszkva számára, vagy csak dobbantó? Ha beadja a derekát, Ukrajna képes lesz az ország gazdaságát stabilizálni? Ezek mind olyan kérdések, amelyekre a válasz már valahol készen van, csak a nagyhatalmi sakkjátszma még nem ért el odáig.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/08/moszkva-kifarasztja-kijevet